Líbia elperelte a Kadhafi-fiú londoni luxuspalotáját

Vágólapra másolva!
Az ideiglenes líbiai kormánynak sikerült megszereznie egy, a Kadhafi-család birtokában lévő londoni palotát, miután a brit bíróság úgy ítélte meg, hogy az épületet lopott líbiai állami pénzből vásárolták - adta hírül internetes oldalán a Reuters hírügynüökség.
Vágólapra másolva!

A tízmillió font értékűre becsült ingatlan a líbiai lázadók által tavaly elkergetett, majd megölt diktátor, Moammer Kadhafi egyik fiáé, Szaadié volt. A korrupcióellenes szervezetek szerint ez az első eset, hogy az "arab tavasz" által érintett államok valamelyikének sikerült végigvinnie egy ilyen ügyet.

A London Hampstead Garden nevű északi külvárosában lévő nyolc hálószobás ház Szaadi Kadhafi luxus igényeinek megfelelően van kialakítva. Egyebek mellett van medencéje, jacuzzija és egy szarvasbőr borítású bútorokkal berendezett moziterme. Tavaly azzal került be a brit sajtóba, hogy a líbiai polgárháború csúcspontján líbiai házfoglalók jelentek meg benne.

A ház formálisan egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég, a Capitana Seas Limited tulajdonában van, melyről sikerült bebizonyítani, hogy Szaadi Kadhafi érdekeltsége. A diktátor fia tavaly szeptemberben Nigerbe menekült, a líbiai kormány most próbálja elérni a kiadatását.

A perben Líbiát egy ottani származású londoni ügyvéd képviselte. "Az ítélet azt jelzi, hogy vége a büntetlenség korszakának az olyan diktátorok és családjuk számára, akik a köz vagyonát sajátjukként kezelik" - mondta Mohamed Saban a Reutersnek. Hozzátette, a líbiai kormánynak feltett szándéka további javak visszaszerzése - más londoni ingatlanokat, amerikai és sávjci bankszámlákat, értékes festményeket, yachtokat, részvényeket említett példaként.