Nem hajlandó magyar feliratot kihelyezni a szlovák vasút

Vágólapra másolva!
Elutasította a szlovák államvasutak (ZSR) két kisebbségi civil szervezet azon kérését, hogy helyezzen ki magyar nyelvű feliratot a dunaszerdahelyi és a révkomáromi pályaudvar épületére - tudta meg az MTI.
Vágólapra másolva!

A dunaszerdahelyi Pázmáneum és a révkomáromi Fontos vagy! civil szervezet egyaránt azzal fordult a szlovák vasúttársasághoz, hogy saját települése pályaudvarán kihelyezhesse a magyar feliratokat. Mindkét szervezet a kisebbségi nyelvhasználati törvény vonatkozó - a magyar feliratok elhelyezését lehetővé tevő - szabályozására hivatkozott.

A ZSR három pontban indokolta a kérések elutasítás. Az első szerint a kért változtatáshoz nincs meg a jogköre, mivel a vasúti törvény értelmében ez a vasúti közlekedés felügyeletét ellátó hivatal (ÚRZD) hatáskörébe tartozik. Az indoklás második része arról szól, hogy az új név kizárólag szlovák nyelvű lehet. A harmadik pont pedig arra emlékeztet, hogy Szlovákiában a vasúti megállók nevei nem azonosak az adott település nevével.

A vasút válaszleveléről Karaffa Attila, a Pázmáneum polgári társulás ügyvezetője azt mondta: "A hivatali egymásra mutogatás, valamint az összehangolatlan és kellő alaposság nélkül előkészített törvények ismét annak a bizonyítékai, hogy a magyar érdekek másod- vagy harmadrendűek."