Ezrek emlékeztek meg Norvégiában Breivik áldozatairól

Vágólapra másolva!
A norvég miniszterelnök szerint a tömeggyilkos kudarcot vallott, mert a norvég nép értékeit nem tudta megváltoztatni.
Vágólapra másolva!

Több ezren gyűltek össze Norvégiában a kormányszékház közelében és Utoya szigetén, ahol egy éve Anders Behring Breivik terrortámadást hajtott végre. A szigeten történt merényletben 69 ember vesztette életét, az oslói hivatalnál pedig heten haltak meg.

A norvég miniszterelnök vasárnap az áldozatokra emlékezve elmondott oslói beszédében azt mondta: Breivik kudarcot vallott. Pokolgépével és ámokfutásával ugyan meg akarta változtatni Norvégiát, ám annak népe kiállt az ország értékei mellett. A merénylő felfoghatatlan fájdalmat okozott, célját azonban nem tudta elérni - fogalmazott a politikus a brit Guardian beszámolója szerint.

Jens Stoltenberg beszédében felszólította honfitársait, hogy továbbra is tanúsítsanak toleranciát, melegszívűséget, és utasítsák el a gyűlöletet. "Ma arra kell emlékeztetnünk egymást, hogy a szeretet soha nem ér véget. A jóságot és az örömöt nem lehet kiirtani" - jelentette ki a kormányfő.

A tragikus esemény első évfordulóján a skandináv ország számos városában tartottak megemlékező istentiszteletet, este pedig - a trónörökös pár és a kormányfő részvételével - koncertet rendeztek Oslóban. A rendőrség becslései szerint mintegy ötvenezer ember vett részt az eseményen, dacolva az esővel. Közülük nagyon sok embernek rózsa volt a kezében: ez a Breivik által célpontul választott Munkáspárt egyik szimbóluma, ami a merényletek óta a megemlékezések jelképévé vált. A koncerten főképp skandináv művészek léptek fel.

Breivik tavaly július 22-én egy pokolgépes merénylettel és egy fegyveres támadás során 77 embert, többségében tinédzsert ölt meg Oslóban, illetve az Utöya szigetén rendezett munkáspárti ifjúsági táborban. A tömeggyilkossággal vádolt férfi az ellene folyó perben elismerte tettét, és az utolsó szó jogán is azt mondta, a merénylettel Norvégia iszlamizációját akarta megállítani. Breivik ügyében augusztusban hirdet ítéletet a bíróság.