A hadsereg lefejezését magyarázza Egyiptom elnöke

Vágólapra másolva!
Tompítani próbálja a két legfontosabb katonai vezető kirúgásának élét Mohamed Murszi egyiptomi elnök. Azt állítja, a lépés nem a "szent feladatot ellátó" hadsereg ellen irányult.
Vágólapra másolva!

"Sem a személyek, sem intézmények ellen nem irányult a döntésem, a nemzet érdekében hoztam meg" - ezt mondta Mohamed Murszi egyiptomi elnök arról, hogy vasárnap leváltotta a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt. Egyúttal dicsérte a hadsereget, mondván, az az ország védelmének szent feladatát látja el - írta beszámolójában a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Murszi lépése feltehetően az Egyiptomban hagyományosan nagyon erős befolyású katonaság és az elnök mögött álló mozgalom, a Muszlim Testvériség közötti hatalmi harc része. A szervezet és maga Murszi is többször élesen bírálta a Hoszni Mubarak bukása után Egyiptomot másfél éven át vezető ideiglenes katonai tanácsot.

Mohamed al-Asszar, a vezérkar egyik tábornoka ugyanakkor azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Huszein Tantavi és Szami Anan felmentését a katonai vezetőkkel való konzultáció előzte meg. Murszi egyébként mindkettejüket Egyiptom legmagasabb rangú kitüntetésében részesítette, és a saját tanácsadójává nevezte ki. Tantavi korábban húsz évig volt Hoszni Mubarak védelmi minisztere.