Elítéli a feszültségkeltést azeri ügyben a NATO

Vágólapra másolva!
Az egyik, neve elhallgatását kérő NATO-tisztségviselő szerint fontos, hogy az azeriek, az örmények és a magyarok is tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, amely nem szolgálja a regionális együttműködést és a megbékélést.
Vágólapra másolva!

Az atlanti szövetség elítél minden olyan cselekményt, amely regionális feszültséget szít - mondta az azeri kiadatási ügy kapcsán egy nevének mellőzését kérő NATO-tisztségviselő. "A szörnyűséges incidens, amely nyolc évvel ezelőtt történt Magyarországon, bűncselekmény volt. E sajnálatos tett ellenkezett a békepartnerségi program elveivel" - fogalmazott a tisztségviselő, utalva arra, hogy a békepartnerség lényege az együttműködés és a megértés előmozdítása a NATO-val partneri viszonyban álló országok között.

"Elítélünk minden olyan cselekményt, amely regionális feszültséget szít. Fontos, hogy az összes fél tartózkodjon minden olyan cselekedettől, amely nem szolgálja a regionális együttműködést és a megbékélést" - mondta a tisztségviselő.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Az ügyről szóló összes cikkünket itt olvashatja.