Vágólapra másolva!
Heves vita alakult ki az olasz jobboldali Szabadság Népében, amely a Silvio Berlusconi utáni miniszterelnök-jelöltjét szeretné megválasztani. A volt kormányfő a legesélyesebb utódjára támadt, amiért nem elég karakteres, mint amilyen ő volt 18 éve.
Vágólapra másolva!

Heves vita kísérte csütörtökön az olasz jobbközép Szabadság Népében (PdL) a párton belüli miniszterelnökjelölt-választást, amelynek megrendezése a balközép Demokrata Pártot (PD) is megosztja.

"A PdL is miniszterelnökjelölt-választást tart, így döntöttünk" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Silvio Berlusconi volt kormányfő, aki szerint ő a párt akaratát teljesíti.

"Döntsön a párt! Szerintem nem miniszterelnökjelölt-választás, hanem új emberek kellenek. A PdL-ben mindent meg kell változtatni a szavazók visszaszerzésére! Sokkhatás kell, egy új Berlusconi, mint 1994-ben volt" - mondta Berlusconi a PdL vezetőségi ülésén, amelyet sajtóértesülések szerint kiabálás és feszültség uralt.

Berlusconi október 24-i visszavonulásakor jelentette be, hogy utódjáról a PdL előzetes miniszterelnökjelölt-választással dönt december 16-án. Most viszont a párt politikusai közötti voksolás helyett új csapat állítását javasolta, azt hangoztatva, hogy az általa végzett közvélemény-kutatás szerint egyedül ez mentheti meg a pártot. Ezzel Berlusconi nyílt támadást intézett a miniszterelnök-jelöltségre pályázó Angelino Alfano PdL-főtitkár ellen.

A sajtó azt is tudni véli, hogy a Berlusconi elképzelte új ember a bankár-vállalkozó Gianpiero Samori lehet. "A PdL-nek vezéregyéniség kell, nem irodavezető" - utalt a maga és Alfano közötti különbségre Samori. "Így nem lehet folytatni. A PdL nevetségessé válik" - reagált Alfano.

A miniszterelnökjelölt-választás felőrli a PD-t is, amely 2007 óta rendez párton belüli voksolást. A balközép párt november 25-én dönt arról, ki vezesse a tavaszi parlamenti választásokon. Az öt jelölt az újságok szerint "vérre menő" küzdelme nem biztos, hogy jót tesz a pártnak. Pierluigi Bersani PD-főtitkár, Matteo Renzi, a PD firenzei polgármestere, Laura Puppato PD politikus, Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke és Bruno Tabacci közgazdász november 12-én televíziós párbajban méri össze erejét.

A PD miniszterelnökjelölt-választása a Demokrata Párt irodáiban zajlik reggel nyolctól este nyolcig. Bersani 2-3 millió szavazót vár. Minden nagykorú, szavazati joggal bíró olasz állampolgár és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi szavazhat, ha november 25-ig regisztrálja magát és legalább 2 euróval támogatja a pártot. Az ötven+egy szavazatot szerző győztes lesz a PD kormányfőjelöltje. Ha ezt senki sem éri el, a második forduló december 2-án lesz.