Félezer foglyot engednek szabadon Obama miatt Mianmarban

Vágólapra másolva!
Látványos gesztussal készül a mianmari kormány Barack Obama hétvégén kezdődő látogatására: 452 fogoly kap amenesztiát. A kormány a jó szándékát akarja bizonygatni, de az egyelőre nem világos, hogy politikai okból bebörtönzöttek is lesznek-e a szabadon engedettek között.
Vágólapra másolva!

Négynapos ázsiai körútra indul november 17-én indul Barack Obama, akinek ez lesz újraválasztott elnökként az első hivatalos külföldi látogatása. Fő úti célja Mianmar (korábban: Burma), ahol az országban a tavaly elindított demokratikus reformok folytatására ösztönzi a kormányt. A reformok között szerepelt az előzetes cenzúra eltörlése, a békés tüntetések engedélyezése, tavaly pedig részt vehetett a választásokon az ellenzék pártja is. A tervek szerint Obama Yangon városában fog találkozni a tavaly hatalomra jutott Thein Sein elnökkel és az ellenzéket vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji asszonnyal.

Az elnöki vizitre látványos intézkedéssel készül a burmai kormány, 452 fogoly kap a napokban amnesztiát. Az állami média csütörtöki jelentése szerint a foglyokat "a jó szándék jeleként és a kétoldalú kapcsolatok előmozdítása érdekében" engedik szabadon, és egy belügyminisztériumi illetékes szerint politikai foglyok is lesznek közöttük. Emberi jogi megfigyelők szerint körülbelül 300 politikai foglyot tartanak fogva az országban, a korábbi, hasonló amnesztiák során pedig előfordult, hogy más okokból börtönbe kerülőket is szabadon engedtek. Emberjogi aktivisták és az Aung Szan Szú Kji vezetette legnagyobb ellenzéki párt nem tud arról, hogy politikai foglyok is lennének a most kegyelemben részesülők között.

Obamát a mianmarban elindult reformok ellenére sokan kritizálták azért, hogy az országba látogat. A kritikusok és emberi jogi képviselők szerint korai még olyan reformok elismerése, amelyek éppen csak elindultak, Mianmar pedig még csak a demokráciához vezető út egy részét tette meg. Az országban még az idén is több tucat embert zártak börtönbe különböző tüntetéseken való részvétel miatt, a hadsereg pedig szabad kezet kap a határ menti etnikai konfliktusok kezelésében.

Obama útitervében szerepel még Thaiföld és Kambodzsa is. A körút szimbolikus jelentőségű, mert még egyetlen regnáló amerikai elnök sem tett hivatalos látogatást Kambodzsában vagy Mianmarban.