Amnesztiát hirdetett a szlovák államfő

Vágólapra másolva!
A Szlovák Köztársaság létrejöttének huszadik évfordulója alkalmából széleskörű amnesztiát hirdetett a szlovák államfő, Ivan Gasparovic. Az amnesztia eredményeként több mint ezer elítélt szabadulhat a szlovák börtönökből. A súlyos bűncselekmények elkövetőire nem vonatkozik az elnöki kegyelem. 
Vágólapra másolva!

Széleskörű amnesztiát hirdetett Ivan Gasparovic szlovák államfő a Szlovák Köztársaság létrejöttének huszadik évfordulója alkalmából. Az amnesztiáról szóló döntést és annak részleteit internetes honlapján hozta nyilvánosságra az államfő kedden.

A jubileumi amnesztia a legszélesebb körű elnöki kegyelem az ország történetében, becslések szerint több mint ezer elítéltet érint. Az amnesztia alapján elnöki kegyelemben részesültek a jogerősen feltételes szabadságvesztésre ítéltek, valamint azok, akiket legfeljebb másfél év, fogházban, illetve fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Az elnöki kegyelem semmissé nyilvánította a katonai bíróságok által a sorkatonai szolgálatukat töltő személyekre kirótt büntetéseket is. Érvényüket vesztik továbbá a 2004. augusztus elseje előtt az Európai Unió jelenlegi állampolgáraival szemben érvényesített, az országból való kitoloncolásra és kitiltásra vonatkozó bírósági ítéletek is. Az amnesztia nem vonatkozik a halált vagy súlyos testi sértést, illetve különösen nagy kárt okozó bűncselekmény elkövetése miatt elítélt személyekre, a kábítószer-terjesztésért elítéltekre, a visszaeső bűnelkövetők egyes csoportjaira, valamint a tartásdíjat nem fizetőkre. Elnöki kegyelemben részesültek viszont a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő elítéltek, a 65 év felettiek, a terhes nők, valamint a legalább két kiskorú gyermeket egyedül nevelők.

A szlovák államfő szóvivője elmondta, hogy az előzetes becslések alapján az amnesztiával majdnem 500 elítélt kerülhet szabadlábra. A tájékoztatás szerint legfeljebb 700 olyan, amnesztiában részesülő elítélt van, akiket már korábban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, de még nem kezdték meg büntetésük letöltését. A Szlovákiában feltételes szabadságvesztésre ítélt - és így az amnesztia által érintett - személyekről nincs pontos adat, de azok száma elérheti a több ezret is.

Az érintett elítéltek szabadlábra helyezése a szlovák igazságügyi tárca tájékoztatása szerint kedden megkezdődött, és a napokban tovább folytatódik. Az Ivan Gasparovic által meghirdetett amnesztia a legszélesebb körű elnöki kegyelem Szlovákia történetében és a rendszerváltást követően, Václav Havel által 1990-ben meghirdetett közkegyelem óta. Az utolsó csehszlovák államfő által hirdetett amnesztia során az akkori fogva tartottak mintegy kétharmada került szabadlábra. Szlovákia 19 büntetés-végrehajtási intézetében jelenleg több mint 11 ezer embert tartanak fogva. A szlovákiai börtönök szinte mindegyike túlzsúfolt, az egyes intézmények telítettsége 95 és 136 százalék között mozog.