Baleset a csernobili atomerőműnél

Vágólapra másolva!
Elővigyázatosságból evakuálták a csernobili erőmű új szarkofágján dolgozó munkásokat, mert vélhetően az atomerőmű gépházának teteje nem bírta a hó súlyát. Az ukrán hatóságok szerint a radioaktivitás szintje nem emelkedett.
Vágólapra másolva!

Mintegy 80 francia építőmunkást evakuáltak az ukrajnai csernobili erőmű területéről szerdán azután, hogy ismertté vált: az atomerőmű egyik gépházának beszakadt a teteje. A Vinci és a Bouygues építővállalatok munkásai az új szarkofágon, az 1986-ban megsérült blokk új vasbeton borításán dolgoztak. A cégek képviselői közölték, hogy elővigyázatosságból evakuálták alkalmazottaikat. A nem működő atomerőmű gépházának teteje előző nap szakadt be, az előzetes vizsgálatok szerint a rajta összegyűlt hó súlya alatt. Az ukrán hatóságok szerint a radioaktivitás szintje a baleset következtében nem emelkedett meg. Az 1986-os atomerőmű-balesetben megsérült négyes blokk fölött lévő régi szarkofágban nem keletkezett kár, emberi sérülés sem történt.

Helyi jelentések szerint néhány betonpanel szakadt le a tetőn. Valerij Kalcsenko, a csernobili katasztrófa következményeinek elhárításával foglalkozó parlamenti albizottság elnöke ugyanakkor egy lapinterjúban azt közölte, hogy 500-600 négyzetméter az omlási terület a hármas és a négyes blokk között álló gépházban és az épület körül.

Szerdán különbizottságot hoztak létre Andrij Bilik főmérnök vezetésével, s azzal a feladattal, hogy 14 napon belül vizsgálja ki a baleset körülményeit, illetve tegyen javaslatokat a helyreállításra. Az orosz Greenpeace környezetvédő szervezet aggodalmának adott hangot a baleset miatt, míg Vlagyimir Csurpov, a szervezet energetikai programjának vezetője "rossz jelnek" nevezte a tető beszakadását. "Ezek után nincs semmiféle garancia arra, hogy a még 1986-ban épült régi szarkofág nem kezd omladozni" - jelentette ki. A most épülő új, modern szarkofágnak a tervek szerint 2015-re kell elkészülnie.