Uniós forrásokat bukhat Magyarország az alkotmánymódosítás miatt

Vágólapra másolva!
Viviane Reding uniós biztos figyelmeztette a kormányt, hogy ha az alkotmánymódosítást az uniós elvekbe ütközőnek találják, akkor Brüsszel uniós forrásokat vonhat meg Magyarországtól, vagy korlátozhatja szavazati jogát. Orbán szerint gyűlölet helyett tényszerűség kellene.
Vágólapra másolva!

"A bizottság a szerződések őreként nem nézheti tétlenül, ha ezen szerződések alapvetéseit lábbal tiportják" - mondta Viviane Reding, az alapvető jogokért felelős uniós biztos Magyarországról, miután a kormánytöbbség negyedszer is módosította az alkotmányt.

A Hvg.hu a Wiener Zeitung beszámolójára hivatkozva azt írta, a bizottság megvizsgálja az alkotmánymódosítást, és ha azt az uniós jogba ütközőnek találja, akkor akár pénzeket is megvonhat Magyarországtól, vagy korlátozhatja a szavazati jogát. Reding a Magyarország által aláírt EU-szerződés 7. cikkelyére hivatkozik, amely szerint az EU korlátozhatja a tagállami jogokat, ha az uniós elvek sérülnek.

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön Brüsszelben reagált a vizsgálatra. Azt mondta, dühöt, ellenszenvet, sőt talán gyűlöletet is tapasztal, de a hetedik cikkely alkalmazásához tényekre van szükség.

A csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs előtt Orbán sajtótájékoztatót tartott külföldi újságíróknak, amelyben az alaptörvény-módosítást is védte. "Ki az, aki csak egyetlen apró bizonyítékát is tudná szolgáltatni annak a vitának az alapjául, hogy amit teszünk, az a demokrácia ellen való?" - tette fel a kérdést. Hozzátette, hogy tények nélkül értelmetlen a politikai vita.

Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke azt mondta, csak akkor lehet alkalmazni a 7. cikkely szerinti szankciókat, ha 100 százalékos jogi bizonyítást nyer, hogy az alaptörvény-módosítás uniós jogba ütközik. Schultz a magyar ügyet felvetette a csütörtök-pénteki uniós csúcs előtt a tagállamok kormány- és államfőinek.

"Az alaptörvény nem játék. Nem lehet minden félévben megváltoztatni" - mondta Viviane Reding, aki azt is elmondta, hogy benyomása szerint Magyarországon veszélyben a jogállamiság. Reding ugyanahhoz a jobboldali pártcsaládhoz tartozik, mint a Fidesz.

A parlament kormánypárti többsége hétfőn fogadta el a módosítást, Áder János köztársasági elnök pedig szerdán aláírta és kihirdette a tiltakozások ellenére. A hazai ellenzők mellett már több külföldi politikus és intézmény is kifejezte nemtetszését, köztük Angela Merkel német kancellár és az Amnesty International.