Újra bíróság előtt a volt egyiptomi elnök

Vágólapra másolva!
Megkezdődött szombaton Kairóban Hoszni Mubarak perének újratárgyalása, a bíró azonban azonnal el is napolta a tárgyalást június 8-ra. A volt egyiptomi elnököt azzal vádolják, hogy felelősség terheli a hatalmát 2011 elején megdöntő tiltakozó megmozdulások során meggyilkolt tüntetők haláláért.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi ügyészség bejelentette: új bizonyítékai vannak, amelyek egy tényfeltáró bizottság jelentésére épülnek. A pert az egyiptomi főváros peremén lévő rendőrségi akadémián tartják. A 85 éves Mubarakot kerekesszékben tolták be a terembe, de a politikus jól van, fehér ruhában, napszemüvegben jelent meg. Az épület előtt tüntetők kisebb csoportja transzparensekkel vonult fel, amelyeken igazságot követelnek.

A bíró június 8-ra napolta el a tárgyalást, az indoklás szerint azért, mert összevonná a Mubarak ellen folyó két eljárást. A korábbi államfőt ugyanis korrupciós ügyekkel is vádolják.

A tényfeltáró bizottságot, amelyre a vád hivatkozik, Mohamed Murszi jelenlegi elnök hozta létre. Murszit egyébként bírálatok érték amiatt, hogy nem hozta nyilvánosságra a bizottság által feltárt adatokat. A brit Guardian című napilapban egy hónapja megjelent információk szerint a katonaságnak nagy szerepe volt a 2011-es felkelés során elkövetett kínzásokban, gyilkosságokban és ellenzékiek eltűnésében. Ezeket a vádakat a hadsereg vezetése tagadja.

Hoszni Mubarak 2011 februárjában mondott le hivataláról az ellene kirobbant tiltakozó megmozdulások miatt. 2012 júniusában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, a fellebbviteli bíróság azonban idén januárban - eljárási hibákra hivatkozva - érvénytelenítette a korábbi ítéletet, és elrendelte a per újratárgyalását. Az április elején kezdődött új pert azonban május 11-re napolták el, mert a bíró új eljárásvezető kijelölését kérte, a felperesek jogi képviselői ugyanis egy másik üggyel kapcsolatban megtámadták őt. Az ítélet érvénytelenítése ellenére a 85 éves politikusnak börtönben kellett maradnia a korrupciós vádak miatt.

Mubarak mellett a korábbi belügyminisztert és több rendőrtábornokot is azzal vádolnak, hogy felelős a megmozdulások során megölt tüntetők haláláért. A 18 napig tartó zavargásokban mintegy 850 személy vesztette életét. Az idős politikus két fia szintén korrupciós ügyek miatt áll bíróság elé.

A szombati tárgyalási nap kezdetén minden vádlott ártatlannak vallotta magát.

Mubarak első pere 10 hónapig tartott. Bebörtönzése azért volt történelmi jelentőségű, mert ő volt ez első olyan vezető, akinek hatalmát az arab tavasz tüntetései döntötték meg, és akit bíróság elé is állítottak. Az igazságszolgáltatást azonban nehezíti, hogy Egyiptomban a bíróság és a rendőrség vezetőségét az előző rezsim, vagyis Mubarak nevezte ki.