Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter közleményben ítélte el Viviane Reding uniós biztosnak a Der Standard című osztrák napilapban múlt szombaton megjelent, Magyarországot bíráló szavait.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben azt írta: a Standard-interjúban az Európai Bizottság (EB) alapjogokért, valamint igazságügyi és állampolgársági kérdésekért felelős biztosa "már nemcsak a Magyarországgal szembeni teljes elfogultságnak adta tanújelét, hanem annak is, hogy saját hazája alkotmánytörténetével sincs tisztában". Hozzátette, hogy miközben Reding Magyarországot bírálja "éles szavakkal az alaptörvény módosításai miatt", addig Luxemburg 2003 és 2009 között tizenkétszer módosította az alkotmányát, korábban, 1988 decembere és 1989 júniusa között pedig hat hónap alatt hatszor.

"Mindezek alapján azt kérjük a biztos asszonytól, hogy mielőtt más országok alkotmányozási kérdéseiben véleményt mondana, saját hazája alkotmánytörténetét tanulmányozza" - fogalmazott a közleményben Navracsics Tibor.

A liberális irányultságú Der Standardban a konzervatív párti Viviane Reding a magyar alkotmány "módszeres" megsértését rótta fel Orbán Viktor miniszterelnöknek, szerinte az alaptörvényt kétharmados többséggel három-hat hónaponként újból és újból megváltoztatják. Törvényeket foglalnak bele az alkotmányba, így azokat az Alkotmánybíróság többet nem minősítheti alkotmányellenesnek - tette hozzá.

Az interjúban Reding felidézte, hogy ebben az évben az EB három figyelmeztető levelet küldött Magyarországnak, és az alkotmánymódosítások korrigálását sürgette. "Most várjuk, hogy mi történik" - mondta az interjúban.