Vágólapra másolva!
Még soha nem járt Magyarországon, de alapszavakat tud magyarul Gina Hargitay, akit múlt vasárnap Jamaica legszebb lányává választottak. A 18 éves lány főként jamaikai és brit környezetben nőtt fel, de sokat mesélt neki magyar nagymamája is. Budapestet nagyon szépnek gondolja, de azt tudja, hogy a magyar erős paprika a jamaicai scotch bonnet chilivel nem tud versenyre kelni.
Vágólapra másolva!

Egy Magyarországról 1956-ban, öt éves korában szüleivel Svájcba kivándorló és ott felnőtt férfi és egy jamaicai nő szerelméből született Gina Hargitay, aki a múlt hétvégén megnyerte a Miss Wold Jamaica szépségversenyt. Pár éve elhunyt nagymamájától, illetve édesapjától sok jó hallott Magyarországról, de Jamaicát tekinti otthonának - mondta a 18 éves szépségkirálynő az Origónak telefonon.

Az első dolog, ami eszébe jut Magyarországról, hogy milyen szép lehet Budapest, amiről sok jót hallott édesapjától, aki többször is járt itt. Elsősorban az időjárás fogta meg a fiatal lány fantáziáját - a nagyon meleg nyarak és a hideg, havas telek. Ő még nem járt Magyarországon, idén tervezték a családdal, hogy idelátogatnak, de közbeszólt a szépségverseny és az azon aratott siker, így az utazás legalább egy évvel elhalasztódott, de "a listám első helyén áll" - mondta.

Londonban tanult

Gina Hargitay nyolc éves koráig élt Jamaicán, majd Londonba költözött családjával, ahol testvérével együtt helyi iskolákba járt. Alapvetően a jamaicai és karibi kultúrában nevelkedett otthon és Londonban, bár sokszor meglátogatták Svájcban élő magyar nagyszüleit is. "Ők nagyon magyarok voltak, mindig magyarul beszéltek egymás közt és apámmal is." Pár éve elhunyt nagymamája sokat mesélt neki soproni fiatalkoráról és régi barátairól. Gina is ismer pár magyar szót: "Köszönöm!", "Jó napot", "Jó estét", "Szeretlek" - sorolta kislányos lelkesedéssel és enyhe akcentussal az Origónak.

Forrás: Miss Jamaica World

A lány mégis inkább jamaikainak érzi magát, és bár Európában - amelyet pár éve egy nyáron körbeutaztak a családdal - nagyon tetszik neki Dél-Franciaország, Jamaica a kedvenc országa. Iskolásként alig várta, hogy a szünidőben hazautazhasson - mondta. Édesanyja és az ő családja teljesen jamaicai, az ország déli, Clarendon nevű részéből származnak. Válságmenedzser tanácsadó apja pedig már első látogatásakor beleszeretett Jamaicába, még azelőtt, hogy 20 éve megismerkedett volna édesanyjával. "Néha jamaicainak gondolja magát, és még a beszédében is felveszi a helyi akcentust" - mesélte nevetve apjáról.

Egyetemre készül

Gina idén fejezte be középiskolai tanulmányait, és ugyan felvették három angliai egyetemre is, de direkt halasztani akart egy évet, hogy utazhasson, és többet lehessen a családjával. A szépségversenyen való indulás gondolatával először nővére játszadozott el, de ő végül nem jelentkezett, viszont bogarat öltetett Gina fülébe. "Valami azt mondta belül, hogy jelentkezzek, és végül megtettem." Londonból kimondottan a szépségversenyre utazott haza.

Innen ősszel Indonéziába megy majd a Miss World nemzetközi döntőjére - azt mondta, alig várja, hogy személyesen is találkozzon a magyar résztvevővel, Rákosi Annamáriával - de később szeretné folytatni tanulmányait. Mivel a jamaicai győzelemmel három ösztöndíj-lehetőség is jár - egy a jamaikai karibi egyetemre, egy a londoni egyetemre, illetve egy a kurszki orvosi egyetemre - még nem tudta eldönteni, melyik lehetőséget válassza. Alapvetően a történelem és a politika érdekli.

Az ideális férfi? Olyan, mint az apja

Arra a kérdésre, hogy milyen egy szépségkirálynő férfiideálja, azt válaszolta, hogy az övé olyan, mint az apja: "Erős, erkölcsös férfi, aki mindig a közelben van és elérhető." Ilyet azonban egyelőre még nem talált. "Még csak 18 éves vagyok, de biztos vagyok benne, hogy ha odáig jutok, akkor a családom is jól megnézi magának a jelöltet" - mondta nevetgélve.

A beszélgetés végén még egy kis időt kért, hogy elmesélje, kicsit utána nézett a Jamaica és Magyarország közötti kapcsolatoknak és azt találta, hogy van egy magyar gyógyszercég, amely Jamaicában alapított leányvállalatot, hogy szívesen forgalmazná a kávékedvelő magyaroknak a híres jamaicai Blue Mountain kávét (a világ legdrágább kávéja), és hogy ugyan tudja, hogy a magyarok szeretik a csípőset, de a magyar erős paprika és a jamaicai scotch bonnet (rendkívül erős karibi chili), nem játszik egy ligában.