Kínzás a vizes kényszervallatás az FBI leendő vezetője szerint

Vágólapra másolva!
Kínzásnak nevezte a vizes kényszervallatást az FBI igazgatójelöltje. Magyarázkodásra szorult a kinevezése előtti bizottsági meghallgatáson, mert 2003-2005 között igazságügyi miniszterhelyettes volt, és akkor elmondása szerint felemelte a hangját a kényszervallatás ellen, mégis egyetértett az eljárást megengedhetőnek gondoló jelentéssel.
Vágólapra másolva!

Kínzásnak és törvénytelennek nevezte a hírhedté vált, a vízbe fulladáshoz hasonló hatást keltő kényszervallatási technikát az FBI igazgatói posztjára jelölt James Comey.

Comey a kinevezését mérlegelő szenátusi szakbizottsági meghallgatásán kijelentette, hogy már a Bush-kormány idején tiltakozott a "fokozott" kényszervallatási módszerek ellen, de alul maradt az ügyben a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) vívott küzdelemben. Az FBI leendő vezetője 2003 és 2005 között igazságügyi miniszterhelyettes volt.

"Akkor halottam először az eljárásról, amikor igazságügyi miniszterhelyettes lettem, és az első reakcióm állampolgárként és vezetőként is az volt, hogy ez kínzás" - mondta Comey. "Ezt ma is így gondolom."

A jelölt elismerően szól a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) leköszönő igazgatójáról, Robert Muellerről, aki szavatolta, hogy az általa vezetett intézménynek ne legyen köze ehhez az ügyhöz. "És ha én leszek az FBI igazgatója, nekem sem lesz ehhez semmi közöm" - hangsúlyozta.

A jelöltnek feltették a kérdést, hogy 2005-ben miért értett mégis egyet az igazságügyi tárca jogtanácsosi hivatalának azon véleményével, miszerint a fokozott kényszervallatási módszerek bizonyos körülmények között mégis megengedhetők. Erre azt válaszolta, hogy noha a hivatal szerint ezek az eljárások jogilag valóban megindokolhatók voltak, ő megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államoknak alkalmaznia kell-e őket. "A legfontosabb, amit igazságügyi miniszterhelyettesként megtettem ebben az ügyben, az annak a forszírozása volt, hogy megvitassuk, vajon amerikaiként tehetünk-e ilyet" - fogalmazott Comey.

A jogtanácsosi szakvéleményt az indoklása szerint azért fogadta el, mert a vonatkozó törvény nem volt eléggé egyértelmű, és azt ily módon is lehetett értelmezni. Rámutatott, hogy személy szerint mindig is ellenezte a vízbefojtás imitálását és az alvásmegvonást. Elmondta, hogy Alberto Gonzales akkori igazságügyi miniszter ezeket az aggályokat szóvá tette ugyan a Fehér Házban, de Bush nemzetbiztonsági csapata ezeket elvetette.

Comey 2004-ben azzal tett szert országos hírnévre, hogy 2004-ben, a betegeskedő John Ashcroft igazságügyi minisztert ügyvivőként helyettesítve, leállította a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által bírói felhatalmazás nélküli lehallgatásokat. Az ügy miatt olyan feszültség keletkezett, hogy Comey és Mueller kilátásba helyezte a lemondását.