Vágólapra másolva!
Mohamed Badiért és két társát egy kairói lakásban fogták el a kommandósok. Erőszakcselekményre való felbújtással vádolják meg őket.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták az egyiptomi biztonsági erők keddre virradóra Mohamed Badíét, a Muszlim Testvériségi mozgalom vezetőjét - jelentette az egyiptomi állami média. A szökésben lévő Badíét Kairó északkeleti részén fogták el egy lakásban, miután a biztonsági apparátushoz bejelentés érkezett a hollétéről. Vele együtt őrizetbe vették a testvériség két másik ismert tagját, Jusszef Talaat és Hasszan Malejkot.

Mindhármukat Kairó Naszrváros nevű negyedében vették őrizetbe egy olyan utcában, amely a Rabaa el-Adavíja tér tőszomszédságában van. Egy héttel ezelőtt a rendőrség ezen a helyen erőszakot alkalmazva felszámolta a tüntetők egyik táborát. Aznap országszerte több mint ötszázan haltak meg a rendőrség és Mohamed Murszi elnök elmozdítása ellen tiltakozó iszlamisták közötti véres összecsapásokban.

A médiában bemutatott felvételeken látható, amint a kommandósok beültetik a rendőrségi gépkocsiba az elfogott Badíét. A belügyminisztérium a Facebookon tett közzé képeket a rendőrségi akcióról.

A 70 éves Badíét szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a Torah börtönbe, ugyanoda, ahol Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt és két fiát tartják fogva.

Egyiptom főügyésze július 4-én, Mohamed Murszi elnök megbuktatása után egy nappal rendelte el Badíé és a Muszlimn Testvériség iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával. Az a vád ellenük, hogy ők szervezték, illetve provokálták ki a támadást az elnöki gárda székhelye ellen. Az összecsapásban 55-en haltak meg. Badíét és két helyettesét augusztus 25-én állítják bíróság elé.