Ferenc pápa bosszantja az olasz maffiát

Vágólapra másolva!
Ferenc pápa átalakítja az egyházat, és a Vatikán bankot, amely komoly érdekeket sért a maffiavilágban. A bűnszervezetek szerinte veszélyesek lehetnek a pápára.
Vágólapra másolva!

Nagyhatalmú olasz maffiacsaládok célkeresztjébe került Ferenc pápa a korrupcióellenes intézkedései miatt - közölte csütörtökön a Guardian egy olasz napilapnak nyilatkozó olasz ügyészre hivatkozva.

Nicola Gratteri, az évek óta egy calabriai bűnszervezettel küzdő ügyész azt mondta, hogy a pápa azon erőfeszítései, hogy átláthatóbbá tegye a Vatikánt, feldühíti a korrupt főpapokkal üzleti kapcsolatban álló fehérgalléros gengsztereket.

"Ferenc pápa lebontja a Vatikánban működő üzleti körök hatalmi központjait. Ha a maffiafőnökök meg tudnák buktatni, egy percig sem haboznának. Nem tudom, hogy a szervezett bűnözők tehetnek-e bármit, mindenesetre biztosan gondolkoznak rajta. Veszélyesek lehetnek" - magyarázta az ügyész az olasz napilapnak.

A pápa megválasztása óta számos újítást kezdeményezett: meghirdette a másokkal törődő, szegény egyházat, és támogatja az IOR, azaz a Vatikán bankjának reformját. Évek óta fennáll ugyanis a gyanú, hogy a bankot az alvilági pénzek tisztára mosására használják.

Az olasz rendőrség a héten bezárt egy római, korábban katolikus rendházként használt luxusszállodát, amelyet feltehetően egy szerzetesrendtől vásárolt meg a "ndrangheta" nevű bűnszervezet. "A maffia az egyház hallgatólagos beleegyezésével szedte meg magát az évek során" - mondta Gratteri, majd hozzátette, hogy most éppen ezek az emberek nyugtalankodnak.

Az ügyész hevesen támadta a dél-olaszországi papokat és püspököket is. "A papok folyamatosan a maffiavezérek otthonába járnak kávézni, ami tekintélyt és népszerűséget kölcsönöz a családok fejeinek". Felidézte, hogy a calabriai Locri településen a püspök kiátkozta a gengsztereket, amikor tönkretették az egyház tulajdonában lévő gyümölcsfákat, ugyanakkor előtte emberek ezrei haltak meg a maffia miatt anélkül, hogy ez bármilyen következménnyel járt volna.

Gratteri az egyház és az alvilág közötti erős kapcsolatot a gengszterek mély vallási meggyőződésével magyarázta, és hozzátette, hogy 26 éves pályafutása alatt nem látott még olyan alvilági búvóhelyet, ahol ne találtak volna a hatóságok katolikus szentképet. Egy korábbi, bebörtönzött maffiatagok körében végzett kutatás alapján a gengszterek 88 százaléka vallásos.