Ötmilliárd adatot gyűjt mobiltelefonokról naponta az NSA

Vágólapra másolva!
Minél több adat kell az NSA-nek, hogy feltérképezze valós célpontjainak ismeretlen kapcsolatait. A cellaadatok révén lekövethetik az emberek mozgását, rálátnak kapcsolati hálójukra világszerte. Az összeesküvés-elméletek kedvelői új szót tanulhatnak: CO-TRAVELER.
Vágólapra másolva!

Naponta közel ötmilliárd adatot gyűjt be a mobiltelefonokról az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency – NSA) – írja a Washington Post amerikai lap az Edward Snowden volt NSA- és CIA-alkalmazott által megszerzett szigorúan titkos dokumentumokra, illetve titkosszolgálati illetékesekkel folytatott beszélgetésekre hivatkozva.

Az adatok révén korábban elképzelhetetlen módon képesek lekövetni az egyes emberek mozgását, illetve kapcsolati hálóját a hírszerzők – írják. A lap szerint az NSA nem szándékosan gyűjti a cellaadatokat, de munkája révén „véletlenül” jelentős mennyiségű mobiltelefonokra vonatkozó adathoz jutnak a világ minden részéről.

Az egyik, a lapnak név nélkül, de engedéllyel nyilatkozó NSA-illetékes szerint „hatalmas mennyiségű adathoz jutnak a mobilhálózatokat összekötő csatornák megfigyelésével, illetve a külföldre utazó több tízmillió amerikai cellaadatainak nyilvántartásával.

Az amerikai illetékesek szerint az adatgyűjtés és -elemzés törvényes, és csakis a külföldi célpontokkal kapcsolatos információ megszerzése a célja. Az NSA azt hangoztatja, hogy a hivatalban semmilyen ügyosztály, semmilyen hatóság kérésére nem gyűjti az amerikai cellaadatokat, és az egész csak azért történik, mert a CO-TRAVELER gyűjtőnevű elemzőeszközeik lehetővé teszik, hogy ismert célpontjaik nem ismert kapcsolatait az egymás útját keresztező emberek adatainak feldolgozásával tárják fel.

A CO-TRAVELER révén azonban a kormány bolygószinten képes távolról követni az embereket, amint azok bizalmas üzleti ügyeiket intézik, kórházba mennek, hotelben szállnak meg, vagy hazatérnek, illetve más, hagyományosan védett helyeiken – írja a Washington Post.

Chris Soghoian, az American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szervezet vezető technológusa szerint a cellaadatok kérdése azért nagyon érzékeny, mert a fizikai törvények nem teszik lehetővé, hogy titokban tartsuk. „A privátszférájukra kényes emberek le tudják titkosítani e-mailezésüket, elrejteni online azonosságukat, de hollétüket csak akkor tudják eltitkolni, ha lekapcsolódnak a modern távközlési rendszerről, és barlangban élnek” – idézte a lap.

A lap szerint mivel az NSA nem tudja, hogy az adatok közül melyik apró részletnek lesz később jelentősége, annyit gyűjtenek össze, amennyit csak tudnak. Van, aki 27 terabájtról tud, ami kétszer annyi adat, mint amennyit a kongresszusi könyvtár teljes iratanyaga kitesz. Olyan mennyiségű adatot gyűjt, hogy egy belső tájékoztatóban már 2012-ben jelezték, „meghaladja képességeinket, hogy befogadjuk, feldolgozzuk és tároljuk”.