Depardieu egyetért a Pussy Riot büntetésével

Vágólapra másolva!
Az orosz ellenzéket bírálta legújabb nyilatkozatában Gérard Depardieu, aki nemrég kapta meg az orosz állampolgárságot személyesen az orosz elnöktől. Az egykori francia színész beszélt arról is, hogy a börtönre ítélt Pussy Riot zenekar megérdemelte a büntetését.
Vágólapra másolva!

Bírálta az orosz ellenzéket a közelmúltban orosz állampolgárságot kapott Gérard Depardieu. "Az orosz ellenzékiek között is akadnak okos emberek, mint például a jól ismert sakkozó, Garri Kaszparov, de egy dolog, hogy valaki intelligens sakkozó, és más, hogy van-e jól átgondolt politikai programja" - idézte a francia színész egy orosz tévécsatornának adott interjúját vasárnap az Interfax hírügynökség.

Depardieu nyilatkozatában a Pussy Riot együttes ügyét is szóba hozta. Szerinte a lányokból álló punkegyüttes a moszkvai ortodox templomban tartott demonstrációjáért megérdemelte a rá kiszabott büntetést. (Az együttes börtönbüntetése korábban világszerte tiltakozásokat váltott ki.) "Ha a lányok ugyanezt egy mecsetben próbálták volna megtenni, azért valószínűleg az életükkel fizettek volna. Ha egy római katolikus templomban kísérelték volna meg, a hívők reakciója feltehetően még sokkal keményebb lett volna, mint az ortodox templomba járó hívőké, ahol az együttes végrehajtotta spontán performance-át. Ám amikor erről Franciaországban beszéltem, az emberek idiótának neveztek" - mondta a színész.

Mint megjegyezte: sok kritika érte az életben, mostanában azért kezdték ki, mert ittasan vezette a motorját. "Rendben, nem vagyok tökéletes, de végül is hús-vér emberek vagyunk" - fogalmazott. A színész arra kérte az orosz közönséget: ne csatlakozzon a tömeg kórusához. Gondolkodjanak önállóan, "mert csak egy szabadon gondolkodó egyén képes valami nagyszerűt alkotni".

Depardieu a hazájában a szocialista kormányzat által tervbe vett luxusadó bevezetése miatt bejelentette, hogy elhagyja Franciaországot. Belgiumban vett házat, majd orosz állampolgárságot kapott - személyesen Vlagyimir Putyin elnöktől. A színészt Montenegró kulturális nagykövetnek kérte fel, egy szibériai színház pedig felajánlotta, hogy márciustól szerződteti. Gérard Depardieu orosszá válásáról itt olvashat részletesebben.