Az orosz ellenzéket bírálta legújabb nyilatkozatában Gérard Depardieu, aki nemrég kapta meg az orosz állampolgárságot személyesen az orosz elnöktől. Az egykori francia színész beszélt arról is, hogy a börtönre ítélt Pussy Riot zenekar megérdemelte a büntetését.

Bírálta az orosz ellenzéket a közelmúltban orosz állampolgárságot kapott Gérard Depardieu. "Az orosz ellenzékiek között is akadnak okos emberek, mint például a jól ismert sakkozó, Garri Kaszparov, de egy dolog, hogy valaki intelligens sakkozó, és más, hogy van-e jól átgondolt politikai programja" - idézte a francia színész egy orosz tévécsatornának adott interjúját vasárnap az Interfax hírügynökség.

Depardieu nyilatkozatában a Pussy Riot együttes ügyét is szóba hozta. Szerinte a lányokból álló punkegyüttes a moszkvai ortodox templomban tartott demonstrációjáért megérdemelte a rá kiszabott büntetést. (Az együttes börtönbüntetése korábban világszerte tiltakozásokat váltott ki.) "Ha a lányok ugyanezt egy mecsetben próbálták volna megtenni, azért valószínűleg az életükkel fizettek volna. Ha egy római katolikus templomban kísérelték volna meg, a hívők reakciója feltehetően még sokkal keményebb lett volna, mint az ortodox templomba járó hívőké, ahol az együttes végrehajtotta spontán performance-át. Ám amikor erről Franciaországban beszéltem, az emberek idiótának neveztek" - mondta a színész.

Mint megjegyezte: sok kritika érte az életben, mostanában azért kezdték ki, mert ittasan vezette a motorját. "Rendben, nem vagyok tökéletes, de végül is hús-vér emberek vagyunk" - fogalmazott. A színész arra kérte az orosz közönséget: ne csatlakozzon a tömeg kórusához. Gondolkodjanak önállóan, "mert csak egy szabadon gondolkodó egyén képes valami nagyszerűt alkotni".

Depardieu a hazájában a szocialista kormányzat által tervbe vett luxusadó bevezetése miatt bejelentette, hogy elhagyja Franciaországot. Belgiumban vett házat, majd orosz állampolgárságot kapott - személyesen Vlagyimir Putyin elnöktől. A színészt Montenegró kulturális nagykövetnek kérte fel, egy szibériai színház pedig felajánlotta, hogy márciustól szerződteti. Gérard Depardieu orosszá válásáról itt olvashat részletesebben.