Csövön át lélegzik Hugo Chávez

2013.02.15. 18:18

December eleje óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt a venezuelai elnök. Chávez légzési nehézségekkel küzd, beszélni sem tud.

Továbbra is légzési nehézségekkel küzd a daganatos betegsége miatt két hónapja újraműtött Hugo Chávez venezuelai elnök, s a légzését segítő cső "átmenetileg akadályozza őt a beszédben" - közölte kormánya pénteken.

Legutóbbi operációja óta most először tettek közzé fotókat Chávezről, amint kórházi ágyán két lánya - Maria Gabriela és Rosa Virginia - társaságában mosolyog, s kezében a Granma című kubai állami lap február 14-i, csütörtöki számát tartja. Hírügynökségek megjegyzik, hogy Chávez arca a képeken láthatóan duzzadt.

Az 58 éves elnök nem jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy december 11-én negyedszer is megműtötték őt Kubában a medenceüregében 2011 közepén diagnosztizált rákos daganattal. "A műtét utáni légúti fertőzést sikerült megfékezni", de az elnöknek "vannak még némi légzési nehézségei" - írta a Chávez egészségi állapotáról szóló pénteki közleményében Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter.

Chávez sohasem árulta el, miféle rákbetegséggel kezelik, és távollétében bírálói azzal vádolják a caracasi kormányt, hogy titkolózik az elnök állapotát illetően. Venezuela 1999 óta hatalmon lévő szocialista vezetőjét tavaly októberben újraválasztották egy következő hatéves időszakra, de túl beteg volt ahhoz, hogy januárban hazatérjen Venezuelába a hivatali esküt letenni.

Nicolás Maduro alelnök, akit Chávez nemrég utódjelöltjeként ajánlott a venezuelaiak figyelmébe, szerdán azt mondta, hogy a szocialista vezető egy összetett, alternatív kezelésben részesül, részleteket azonban nem árult el. Tájékoztatási minisztere január végén úgy nyilatkozott, hogy Chávez "nagyon jó formában van" és néhány héten belül visszatérhet hazájába.