Szükséges volt Angelina Jolie műtéte

Vágólapra másolva!
Orvosa szerint indokolt volt Angelina Jolie döntése, hogy mindkét mellét eltávolíttatta, hogy megelőzze a mellrák kialakulását. Egyelőre nem tudni, hogy mikor távolítják el a színésznő petefészkét.
Vágólapra másolva!

Angelina Jolie anyjának mellrákja volt, de petefészekrákban hunyt el, anyai nagyanyjának ugyancsak petefészekrákja volt, és ez erős bizonyítékul szolgált az öröklött, genetikus kockázatra, ami alapján a színésznő mindkét egészséges mellét eltávolíttatta, hogy megelőzze a betegség kialakulását - közölte szerdán Jolie orvosa.

A 37 esztendős Jolie kedden hozta nyilvánosságra, hogy benne is megtalálható az a BRCA1 gén, amelynek következtében nála is nagyon magas a kockázata a mellrák és a petefészekrák kialakulásának. Ezt megelőzendő az elmúlt hónapokban kettős melleltávolításon, majd helyreállító műtéten esett át - mondta el az AP hírügynökségnek nyilatkozó Kristi Funk, a színésznő orvosa.

Az továbbra sem derült ki, hogy a dupla masztektómia után a petefészek-eltávolításra is sor kerül-e a színésznőnél. Bár Jolie a The New York Timesban megjelent írásában úgy fogalmazott: "a mellekkel kezdte", mivel a mellrák jelentette a komolyabb, 87 százalékos kockázatot.

Az orvos azt is megemlítette, hogy négy nappal a dupla masztektómia után már ereje teljében, munkában találta Jolie-t, aki otthonában két falat borított be egy új rendezői munkája storyboardjának vázlataival. Egy külső szakértő, Charis Eng, a Cleveland Klinika genetikus specialistája szerint az ilyen hibás génnel rendelkező nők számára gyakran javasolják a petefészek-eltávolítást, általában 40 év körül, miután már szültek. Eng hangsúlyozta: a mellek és a petefészek eltávolítása minimalizálja a betegség kialakulásának kockázatát.

Itthon is egyre többen kérik a megelőző jellegű melleltávolítást, például olyan, még nem beteg családanyák, akik szeretnék felnevelni a gyerekeiket. Az Egyesült Államokban azonban sokan úgy is a drasztikus beavatkozás mellett döntenek, hogy az orvosilag nem feltétlenül indokolt. Az [origo] összeállítása a témában.