Másfél év múlva lehet ítélet a Tóásó-ügyben

Vágólapra másolva!
Tóásó Előd szerint másfél év múlva születhet ítélet az ügyében, és úgy véli, mindenképpen elítélik, mert "ez a bolíviai kormány parancsa". 
Vágólapra másolva!

Tóásó Előd bolíviai börtönéből a HírTV Magyarország élőben című keddi műsorának adott interjút, amelyben elmondta: szinte biztos volt abban, hogy elutasítják a szabadlábra helyezési kérelmét, amelyet arra hivatkozva adott be, hogy jogellenesen tartják előzetes letartóztatásban immár több mint négy éve, miközben a bolíviai törvények csak 36 hónapig teszik ezt lehetővé.

Tóásó elmondta, hogy a perben jelenleg a vallomásokat hallgatják meg, most az ügyészek kérdezik őt, akik "semmilyen, bűncselekménnyel kapcsolatos kérdést nem tesznek fel", hanem csak "nagyon alapvető" dolgokat tudakolnak. Bár a kapott fenyegetések miatt még most is fél, úgy érzi, kötelessége volt elmondani az igazságot a történtek következtében meghaltak családja miatt.

Tóásó Előd szerint "még nagyon messze van az ítélet", addig még legalább másfél évet kell várni. Abban is biztos, hogy elítélik, mert - mint mondta - "ez a (bolíviai) kormány parancsa".

A hivatalos verzió szerint a bolíviai kommandósok 2009. április 16-án az akkor a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. (Tóásó Előd viszont azt állítja, hogy Dwyert később élve látta a repülőtéren, őt tehát nem a szállodában, és nem tűzharcban lőtték le, vélhetően később végezték ki a kommandósok.) A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. A pernek összesen 39 vádlottja van.