Hát, ez nem úgy néz ki, mint Franciaország

Vágólapra másolva!
Nem sikerült átszelnie az Atlanti-óceánt annak az amerikai férfinak, aki több száz, héliummal töltött léggömbbel akart átrepülni a két kontinens között.
Vágólapra másolva!

A kanadai Új-Fundlandon ért földet Jonathan Trappe, aki Amerikából indulva akarta átrepülni az óceánt. "Ez nem épp úgy fest, mint Franciaország" - írta nem sokkal később Facebook-bejegyzésében. A Kanadai Királyi Lovasrendőrség (Royal Canadian Mounted Police) szerint a férfinak gondjai támadtak a léggömbök irányításával, mielőtt helyi idő szerint csütörtök este földet ért. Trappe biztonságosan landolt, és nem volt szüksége orvosi ellátásra. A férfit egyelőre nem sikerült utolérnie az AP hírügynökségnek.

Trappe azt remélte, hogy ő lesz az első ember, aki léggömbökkel szeli át az Atlanti-óceánt. A hagyományos, forró levegővel töltött ballon helyett a férfi több mint 300, héliummal töltött léggömböt használt, mint a Fel! című rajzfilm főszereplője. A férfi csütörtök reggel indult útnak az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Maine-ből. Egészen estig jól haladt, Új-Fundland felé tartott, ám néhány órával később jelezte a Facebookon, hogy földet ért.

Trappe folyamatos kapcsolatban volt egy halifaxi kutató- és mentőközponttal - mondta Steve Henley főhadnagy, az RCMP-től. Mint hozzátette, a kanadai hatóságok radaron követték nyomon a léggömbök mozgását. A hatóság szerint Trappe azt tervezi, hogy bejárja a területet, ahol landolt, és intézkedik a felszerelése elszállíttatásáról.

A transzatlanti légcsónakázás a becslések szerint három-hat napig tartott volna. "Az Atlanti-óceánt már sokszor, sokféleképpen átszelték, de így még soha" - írta Trappe az internetes oldalán, mielőtt útnak indult.

A férfi 2010-ben léggömbözött át hasonló módon a La Manche-csatorna felett, Angliából repült Belgiumba. Mostani kalandja során mentőcsónakhoz erősítette a léggömböket, hogy egy esetleges zuhanás esetén ne legyen gondja az óceánon. Trappe két évig készült a transzatlanti kalandra.