Irán új fővárost keres

Vágólapra másolva!
Teherán túl szennyezett és zsúfolt.
Vágólapra másolva!

Rövidesen az iráni parlament elé kerül a javaslat, mely új főváros kijelölését célozza – számolt be a libanoni The Daily Star. Ha a képviselők elfogadják az indítványt, először egy munkacsoport áll majd fel, és ennek a testületnek lesz a feladata, hogy minden lehetséges szempont figyelembevételével új fővárost jelöljön ki a perzsa ország számára, ahová majd átköltöztetik a teljes államigazgatást is.

Teheránnal az a probléma, hogy túlságosan szennyezett és zsúfolt. A városban és környékén jelenleg nagyjából 12 millióan laknak, miközben tíz éve még csak alig ennek harmada volt a lakosok száma. Az utóbbi időben mind több iráni áramlott a fővárosba, mert a munkaerőpiaci esélyek az országban itt a legkedvezőbbek, de mivel közel sem mindenki találja meg a számításait, sok a szegény és magas a bűncselekmények száma is. Ezeken túl az ekkora népességhez nem szokott város hatalmas dugóktól és a közeli gyárak szmogjától is szenved.

Irán második és harmadik legnagyobb városa a nagyjából 3 milliós lakosságú Meshed és a másfél milliós Iszfahán már most is politikai és vallási központoknak számítanak, de a parlament előtt lévő javaslatban egyelőre semmilyen utalás nincs arra nézve, hogy Teherán helyett hová tennék a fővárost.