Törökországban kirúgtak 350 rendőrt

Vágólapra másolva!
A tömeges elbocsátások és áthelyezések egy kedden éjfélkor kiadott kormányrendelet következtében léptek életbe abban a korrupciós botrányban, amelynek már vagy tíz miniszter is áldozatául esett Ankarában.
Vágólapra másolva!

A korrupciós ügy miatt eltávolított 350 rendőr közül volt, akit csak áthelyeztek, és vidékre küldtek, a fővárosi állomány pótlását is vidékről oldják meg – írja a BBC. A kirúgott rendőrök gazdasági bűncselekményekkel, csempészbandák leleplezésével és szervezett bűnözők felderítésével foglalkoztak.

A Recep Tayyip Erdogan kormányfőre is árnyékot vető korrupciós ügy még decemberben robbant ki, amikor a török kormány több miniszterének fia is megvesztegetési gyanúba keveredett. A botrány középpontjában egy nagy állami bank, a Halk Bankasi áll, amelynek vezérigazgatója ellen korrupció, csalás, sikkasztás és illegális aranykereskedelem miatt emeltek vádat.

Erdogan 2002 óta irányítja Törökországot egy iszlamista-konzervatív kormány élén, és az ügy már csak azért is roppant kínos a számára, mert a korrupcióellenes küzdelem hősének kiáltotta ki magát és pártját. Erről bővebben itt olvashat.