Összecsapás közben meghalt egy ukrán katona Szimferopolban

Vágólapra másolva!
Egy ukrán katona meghalt, kettő pedig megsérült, amikor orosz katonák rohamot indítottak az ukrán hadsereg egyik Krím félszigeten található központja ellen. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden azt mondta, hogy az orosz-ukrán konfliktus politikaiból katonai fázisba lépett.
Vágólapra másolva!

Engedélyezték az önvédelmi célú fegyverhasználatot a Krímben állomásozó ukrán fegyveres erők tagjainak azután, hogy egy ukrán katona életét vesztette a félszigeten. Az egyik őrtoronyban tartózkodó, zászlós rendfokozatú ukrán katona akkor halt meg, amikor orosz katonák rohamot indítottak Szimferopolban, az ukrán hadsereg topográfiai és navigációs központja ellen. Ez volt az első haláleset az óta, hogy februárban oroszbarát erők vették át az irányítást a félszigeten. A védelmi minisztérium adatai alapján az ostromban még két ukrán katona sebesült meg.

A támadás nem sokkal azt követően történt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és a krími vezetők aláírták az orosz–krími államközi megállapodást. Egy szemtanú a BBC-nek azt mondta, hogy a fegyveres férfiak két jelöletlen járművel érkeztek, és automata fegyverekkel támadtak a bázisra. Azt egyelőre nem tudják, hogy kik voltak a támadók, de az ukrán kormány tájékoztatása szerint az egység vezetőjét orosz egyenruhába öltözött férfiak ejtették foglyul.

A Kryminform krími hírügynökség nem megerősített információk alapján úgy tudja, hogy az oroszpárti erők egy tagját is megölték.

Katonai fázisba lépett a konfliktus

Politikaiból katonai fázisba lépett a Krím félsziget hovatartozása körül kialakult orosz-ukrán konfliktus - jelentette ki kedden Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő Kijevben. A miniszterelnök sürgette, hogy a konfliktus további éleződésének elkerülése végett sürgősen hozzanak létre bizottságot védelmi minisztériumi szinten az 1994-es budapesti memorandum aláírói, Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország részvételével, vagyis üljenek össze azok a nagyhatalmak, amelyek a dokumentumban szavatolták Ukrajna területi épségét.

Jacenyuk meglátása szerint nem lesz gyors megoldása a krími válságnak, ugyanakkor bízik abban, hogy még mindig rendezhető diplomáciai úton a konfliktus. Az államfői tisztet ideiglenesen betöltő Olekszandr Turcsinov házelnök a miniszterelnökkel közösen tett nyilatkozatban azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "a múlt századi fasisztákat másolja egy független ország területének annektálásával".

"Figyelmeztetni szeretném Putyint, hogy Oroszország politikai vezetése felelni fog minden bűncselekményért, amelyet Ukrajna területén követ el" - hangoztatta az ügyvivő elnök. Megfogalmazása szerint "ez egy veszélyes politikai játék, amely nemcsak Ukrajna elleni provokáció, hanem kísérlet a térség, Európa és az egész világ destabilizálására".