„A legtöbb gázai szenvedélyesen gyűlöli a Hamászt”

Rakétakilövés, Gáza város, izraeli-palesztin konfliktus
A picture taken from Gaza city shows the smoke that results from the launch of a long-range rocket from the north of the city towards Israel on July 12, 2014 following an advance warning of the attack by Ezzedine al-Qassam Brigades, the military wing of Hamas. Gaza militants fired several rockets towards Jerusalem and Tel Aviv, the army said, with no reports of injuries, as Israel continued to bomb the coastal enclave. Three of the four Tel Aviv rockets were intercepted by the Iron Dome missile defence system, and the Jerusalem-bound rockets fell short, hitting two West Bank cities. AFP PHOTO /THOMAS COEX
Vágólapra másolva!
Az izraeli közvélemény támogatja a Hamász elleni harcokat, és nem bízik a tartós tűzszünetben – derül ki a legfrissebb közleménykutatásokból. Gázában viszont egyre csökken a Hamász támogatása, az emberek többsége nem bocsátja meg a szervezetnek a szenvedéseket, amelyeket kénytelenek elszenvedni. Viszont rettegnek.
Vágólapra másolva!

Az izraeliek döntő többsége hisz abban, hogy a hadsereg gázai akciója indokolt, a katonaság nem használ a szükségesnél nagyobb tűzerőt, derült ki az Israel Democracy Institute felmérés-sorozatából.

Az intézet három közvélemény-kutatást készített az elmúlt két hétben. Átlagosan a válaszadók 95 százaléka tartotta indokoltnak a gázai katonai fellépést, míg csupán 3-4 százalék véli úgy, hogy a hadsereg túlzott erőt használ.

A megkérdezettek 45 százaléka egyenesen úgy véli, hogy a hadseregnek nagyobb tűzerőt kellene bevetnie.

Támogatják a kormányt

A válaszadók meglehetősen jónak értékelik a kormány teljesítményét is a konfliktus kezelésében: a tízes skálán átlagosan 7,3-ast kapott Benjamin Netanjahu kabinetje. Az önkormányzatokat még magasabbra, 8,3-ra osztályozták.

Gázavárosból, a legsűrűbben lakott területekről lő ki nagy hatótávolságú rakétát Izraelre a Hamász Forrás: AFP/Thomas Coex

A felmérésekből kiderült, hogy az emberek még ideiglenes tűzszünetet sem támogatnak mindaddig, amíg folytatódnak a rakétatámadások Izrael ellen a Gázai övezetből.

Nem hisznek a fegyvernyugvásban

Abban sem hisznek, hogy az Erős Szikla hadművelet véget vethet a Hamásszal vívott harcoknak. A megkérdezettek 64 százaléka úgy véli, hogy újabb összecsapások várhatóak majd a jövőben, és csupán 18 százalék bízik a tartós nyugalomban.

A három felmérés július 14-én 246, július 16-17-én 185 és július 23-án 216 felnőtt izraeli megkérdezésével készült.

Új helyzet

Hasonló eredményt hozott a 10-es tévécsatorna megrendelésére készített közvélemény-kutatás is. Ez élesen szemben áll az utóbbi három izraeli katonai hadjárattal, amikor a közvélemény egyre nagyobb része követelte a harcok beszüntetését a sebesültek és a halottak számának növekedésével.

A lakossági támogatást az is jelzi az MTI helyszíni tudósítója szerint, hogy izraeli előadóművészek járják a kórházakat és a katonák határnál lévő szállásait, a vendéglősök és a háziasszonyok ételt visznek a csapatoknak, hogy ne a tábori kosztot egyék.

A lakossági támogatást az magyarázza, hogy az izraeli települések elleni rakétatámadások ellehetetlenítették több millió civil mindennapjait, az alagutak félelemmel töltik el őket, és azt várják a hadseregtől, hogy egyszer s mindenkorra szüntessék meg e fenyegetéseket.

Minden más Gázában

Gázában viszont a jelek szerint csökken a Hamász támogatottsága. Orly Petrov, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) kutatója úgy véli, a gázaiaknak elegük van a szervezetből, de félnek fellázadni ellene.

Perlov a szociális média elemzésének szakértője, több száz posztot figyel folyamatosan. A neves közel-keleti újságírók és szakértők által alapított Al Monitornak elmondta: amikor megkérdezte, miért nem tüntetnek Gázában a Hamász ellen, a következő választ kapta.

A palesztin civilek szenvedik meg a háborút Forrás: AFP/Said Khatib

„A Hamász kezében vannak a fegyverek, így amikor mi (a gázai közvélemény – a szerk.) látjuk, mi történik Szíriában, Irakban, Bahreinben, Iránban és Törökországban, akkor pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy a Hamász nem fogja kétszer meggondolni, közénk lőjön-e.”

Az amerikaiak készítettek közvélemény-kutatást

A Washington Institute of Near East Policy még a gázai szárazföldi hadművelet kezdete előtt készített felmérést egy neves palesztin közvélemény-kutató intézet segítségével. Ebből kiderült, hogy a gázaiak nem igazán kedvelik a Hamászt – több okból sem.

71 százalékuk „súlyos problémának” tartja a bűnözést, kétharmaduk a korrupciót. A megkérdezettek 70 százaléka egyetértett, illetve határozottan egyetértett azzal a megállapítással, hogy „a Hamásznak tűzszünetet kellene fenntartania Izraellel Gázában és Ciszjordániában is”.

„Az, hogy ilyen sok palesztin akar békét, és támogatja az azonnal tűzszünetet, azt jelenti, hogy a Hamász rákényszeríti a háborút a saját népére” – összegezte az eredményeket az intézet kutatója, David Pollack.

„A gázaiak szenvedélyesen gyűlölik a Hamászt”

A Fox News egy név nélkül nyilatkozó gázai palesztin újságírót idézett, aki azt mondta: „senki sem tudja megbocsátani a Hamásznak, amit tesz. Senki sem tudja megbocsátani a Hamásznak a palesztinok lemészárlását a hatalomért. A legtöbb gázai szenvedélyesen gyűlöli a Hamászt”.

Az amerikai hírcsatorna interjút készített Mudhar Zahran ciszjordániai politikussal is, aki szerint a Hamász még soha nem volt ennyire népszerűtlen Gázában.

„Normális ember képtelen támogatni a Hamászt, ha a saját szemével látja, mi történik – mondta Zahran. – Könyörgöm az izraeli hadseregnek, értsék meg, hogy a Hamász felhasználja a civileket, miközben a saját vezetői Katarban bujkálnak.”

Gyáván menekülnek

Az NRG izraeli internetes oldal szerint a Gázában harcoló katonák és tisztek gyakran arról számolnak be az újságíróknak, hogy ha szembetalálkoznak a Hamász fegyvereseivel, azok gyakran elmenekülnek, ahelyett, hogy harcba szállnának.