Izrael négyórás korlátozott humanitárius tűzszünetet hirdetett

Vágólapra másolva!
Humanitárius okokból négy órára felfüggeszti a Gázai övezet bombázását szerdán délután az izraeli hadsereg. A nap folyamán legalább 64 palesztin halt meg, és száznál több megsebesült a légicsapások és tanktámadások következtében.
Vágólapra másolva!

Izrael a tűzszünetet az ENSZ közel-keleti küldöttje, Robert Serry kérésére fogadta el; a fegyvernyugvás helyi idő szerint háromkor kezdődik.

Ám csupán a Gázai övezetnek azokra a területeire vonatkozik, ahol nincsenek izraeli szárazföldi csapatok. A hadsereg akciója változatlanul folytatódik – jelentette a Jediót Ahronót internetes kiadása.

A hadsereg szóvivője arra is figyelmeztetett, hogy azonnali válaszlépések várhatóak, amennyiben a „gázai terrorszervezetek arra használják fel az ideiglenes tűzszünetet, hogy izraeli állampolgárokra lőjenek ki rakétákat.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője úgy nyilatkozott a lapnak, hogy az izraeli tűzszünet csak a médiának szól, annak semmi jelentősége, mert nem érvényes a határövezetre.

Rengeteg áldozat

Palesztin egészségügyi források szerint éjfél óta legalább 64 ember vesztette életét Gázában, és 110 megsebesült.

Heten – köztük négy gyerek – akkor halt meg, amikor izraeli tankok tüzet nyitottak a Gázavárostól északkeletre fekvő Tuffahra. Tanklövedékek öltek meg hét másik embert – köztük négy nőt – Hán Juniszban, illetve Deir al-Balahban is.

Az izraeli hadsereg bejelentése szerint szerda reggel 75 célpontot ért támadás, köztük öt mecsetet, amelyet feltételezések szerint terroristák használtak.

Ma dönt a kormány

Az izraeli kormány a tervek szerint délután ül össze, hogy döntsön arról, kiszélesítsék-e a gázai akciót.

A szárazföldi hadművelet megkezdése óta a keddi volt a legvéresebb nap: 128 palesztin vesztette életét gázai kórházi források szerint.

A palesztin halálos áldozatok száma elérte a 1269-at, a sebesülteké meghaladja a 7100-at.