Fogolyparádéval és roncsderbivel vágtak vissza Kijevnek a szakadárok

donyeck fogolyhajtás ukrajna konfliktus
Vágólapra másolva!
Míg az ukrán fővárosban demonstratív katonai parádéval ünnepelték az ország függetlenségének napját, a szakadárok hadifoglyokat vonultattak fel szitkozódó helyi lakosok sorfalai között Donyeck központjában.
Vágólapra másolva!

Ötven borostás, lesoványodott és elkínzott arcú, fogságba ejtett ukrán kormánykatonát vonultattak fel hátrakötözött kezekkel a Moszkva-barát szakadárok Donyeck főterén, csaknem egy időben a Kijevben tartott katonai parádéval. A foglyokat szuronyos fegyveresek kísérték az útvonal két oldalán összegyűlt helyi lakosok ovációja és szitokáradata közepette.

A sajátos vesszőfutás során a donyecki civilek záptojásokkal és rothadt gyümölcsökkel dobálták meg a hadifoglyokat, folyamatos füttyszó és szidalmak közepette követelve, hogy térdepeltessék le őket, és úgy kérjenek bocsánatot. A szomorú menet után locsolóautók sora mosta az utat, azzal a felkiáltással, hogy megtisztítják az ukrán fasiszták után maradt szennytől.

Forrás: Palkó István

Miközben Kijevben a legmodernebb haditechnika felvonultatásával kápráztatták el a tömeget, Donyeck másik pontján a kormányerők kilőtt tankjainak, ágyúinak, rakéta-sorozatvetőinek roncsaiból rendeztek kiállítást. Sok esetben még a katonák megszáradt vérét sem takarították le a járművekről.

Az ukrán sajtó előzőleg azt közölte, hogy a kijevi katonai parádén bemutatott harci eszközöket, melyek között ballisztikus rakéták is voltak, a felvonulást követően egyenesen a keleti frontvonalra vezénylik.