Hamász-vezetők haltak meg egy izraeli légicsapásban

Gázai konfliktus
Gázai konfliktus
Vágólapra másolva!
Legkevesebb nyolc halottja és negyven sebesültje van a Gázai övezetet sújtó izraeli légicsapásnak: a csütörtök hajnalban indított támadásban meghalt a Hamász három magas rangú vezetője. Az ideiglenes tűzszünet keddi megszegése óta 54 palesztin vesztette életét a harcokban.
Vágólapra másolva!

Hamász-parancsnokok bázisát lőtte csütörtök hajnalban, Rafah városában az izraeli légierő: a rakétatámadásban a három célszemély mellett öten meghaltak, és legkevesebb 40-en megsebesültek.
A parancsnokok – Mohamed Abu Samale, Mohamed Barhúm és Raed al-Attar – halálhírét a Hamász is megerősítette.

Komoly veszteség a Hamász oldalán

Közülük al-Attar elvesztése lehet a legfájóbb a félkatonai szervezet számára: ő vezette azt az egységet is, amelyik 2006-ban elrabolta, majd öt évig fogságban tartotta Gilád Salit izraeli tizedest – és ő felügyelte a rafahi régió fegyverutánpótlását, az újonc Hamász-tagok toborzását is.

Egymás után csapódtak be

A légicsapás a földdel tette egyenlővé a Hamász-tagok házát. Egymás után hat vagy hét, F16-osról indított rakéta becsapódását hallottuk – mondta el az AP hírügynökségnek a támadás egyik fültanúja, a környéken élő Hamza Khalifa.

Gázában mindennaposak a légicsapások. A kép egy korábbi támadás során készült. Forrás: MTI/AP/Hatem Musza

Az akció után Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a Sin Bét biztonsági szolgálat profizmusát méltatta, kiemelve a támadás pontos végrehajtását is.

Gyászoló rokonokat is találat ért

Az izraeli légierő máshol is lecsapott: csütörtök éjjel összesen 20 célpontot ért rakétatámadás Gázában. Korábban két motoron ülő palesztint lőttek ki, de légicsapás áldozata lett egy család négy tagja is – akik éppen egy korábbi támadásban meghalt rokonaikat búcsúztatták a Gáza város melletti temetőben.

Szemet szemért

A harcok az után lángoltak fel újra, hogy kedden este megpróbálták likvidálni Mohamed ed-Deifet, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok vezetőjét. A rakétatámadásban meghalt Deif felesége, kisfia és még egy személy – ám a Hamász tagadja, hogy az azonosítatlan illető maga a brigád vezetője volna.

A merénylet után szerdán a Hamász 157 rakétát lőtt ki izraeli területekre: több ház megrongálódott, egy férfi pedig súlyosan megsebesült. Válaszként az izraeli haderő közölte, hogy folytatják Erős Szikla hadműveletüket, amíg teljes sikert nem érnek el.

Korábban egy mecset állt itt. Gázai utcakép, légicsapás után. Forrás: MTI/EPA/Oliver Weiken

A kedden kudarcba fulladt tűzszünet óta a különböző légicsapásokban 54 palesztin halt meg – közölték a BBC-vel a gázai hatóságok. Az újabb gázai konfliktus kezdete – vagyis a három izraeli fiatal elrablása és megölése – óta másfél hónap telt el. A Hamász és az izraeli hadsereg rakétaattakjaiban, összecsapásaiban eddig 1263 ember vesztette életét, közülük 67-en az izraeli oldalon.