Már Mariupolnál vannak az orosz egységek

Ukrán válság - Harcok, oroszok, ukrajna, mariupol
Donyeck
Vágólapra másolva!
Tovább folynak a harcok Kelet-Ukrajnában, a nagyhatalmak azonban továbbra is tehetetlenek Oroszországgal szemben. Barack Obama kizárta, hogy amerikai egységeket küldjenek a háborús övezetbe, Vlagyimir Putyin pedig a nácikhoz hasonlította az ukrán hadsereget. Cikkünk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!

Az orosz egységek már az Azovi-tenger partján fekvő ukrajnai Mariupol közelében vannak – jelentette a TSZN ukrán televízió. A híradás szerint a csütörtökön elfoglalt Novoazovszkból hatvan harckocsi érkezett Mariupolhoz, ahol az oroszok újabb hídfőállást építenek ki; az ukrán hírszerzés szerint a stratégiai fontosságú várostól mintegy 20 kilométerre fekvő Bezimenne falut használják erre a célra. Közben a területet védők állásait aknavetőkkel lövik. A TSZN-nek nyilatkozó ukrán katonák azt állították, hogy nem szakadárok támadják őket, hanem hivatásos orosz katonák.

Háborúellenes tüntetés Mariupolban Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

Közben a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok – eleget téve az orosz elnök csütörtök esti kérésének – reggel beleegyeztek abba, hogy humanitárius folyosót nyissanak, amelyen az általuk körbezárt ukrán katonák elhagyhatják a harcteret. Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaságának miniszterelnöke a Rosszija 24 tévének nyilatkozva közölte: készek megnyitni a folyosót, de a katonáknak ott kell hagyniuk páncélozott katonai járműveiket és lőszereiket. A RIA Novosztyi értesülései szerint a kormányerők erre nem voltak hajlandók, Szemen Szemencsenko, a Donbasz önkéntes zászlóalj parancsnoka pedig néhány órája a Facebookon arról számolt be, hogy miközben a katonák a folyosón keresztül távozni akartak, a szeparatisták rajtuk ütöttek. Az ukrán fegyveres erők tagjai erre védelmi állást vettek fel, és harcba bocsátkoztak a szeparatistákkal, a parancsnok szerint azonban sürgős erősítésre van szükségük.

Ukrán katonák a háborús övezetben. Az orosz beavatkozás óta elakadtak Forrás: AFP/Oleksandr Ratushniak

Odamondtak egymásnak

A NATO főtitkára szerint Oroszország „kirívóan megsértette” Ukrajna szuverenitását, és az „üres tagadások” ellenére világossá vált, hogy az orosz csapatok törvénytelenül lépték át az ukrán határt. Anders Fogh Rasmussen hozzátette: a katonai szervezet minden olyan kijevi döntés tiszteletben tart, amely az ország biztonságát érinti. Előzőleg ugyanis Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány kijevi ülésén bejelentette: olyan törvényjavaslatot terjesztenek a parlament elé, amelyben megszüntetik Ukrajna semleges státusát, és felújítják NATO-csatlakozási felkészülését. A tervezet egyben hangsúlyozná, hogy az ukrán külpolitika alapvető célja az európai uniós tagság megszerzése, ezért megtiltja az ukrán államnak, hogy a csatlakozzon bármilyen más kereskedelmi és gazdasági szövetséghez, amely szemben áll ezzel a törekvéssel.

A Szeliger ifjúsági táborban szónokolva Vlagyimir Putyin nem hagyta szó nélkül a körülzárt ukrán katonák ellenállását sem: szerinte sok emberéletet követel majd, hogy az egyenruhások nem távoztak a „humanitárius folyosón”.

Rasmussen szerint törvénytelenül járnak el az oroszok Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Putyin külügyminisztere előzőleg újabb spekulációnak nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint orosz (felségjelzésű) katonák harcolnak Kelet-Ukrajnában. „Nem ez az első alkalom, amikor vad találgatásokról hallunk, a tényeket pedig mostanáig nem mutatták be” – idézte Szergej Lavrovot a Russia Today. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által idézett szemtanúk ugyanakkor felségjelzések nélküli, ám kétség kívül orosz gyártmányú haditechnikával rendelkező és hasonló egyenruhát viselő ellenséges harcosokat emlegetnek, akik kísértetiesen emlékeztetnek a Krím megszállásában is jelentós szerepet játszó „zöld emberkékre”, s akikről utóbb kiderült, hogy ellenállóknak álcázott hivatásos orosz katonák voltak.

Az ENSZ eközben jelezte: már csaknem 2600 áldozata van a kelet-ukrajnai vérontásnak, nem számítva a július 17-én lelőtt maláj gép 298 halottját. Navi Pillay, a világszervezet emberi jogi főbiztosa a harcok beszüntetését sürgette, nem utolsósorban azért, mert civilek tízezrei „kerültek csapdába” a háborús övezetben.


Tehetetlenség

Csütörtök este New Yorkban litván kérésre összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A találkozón az Egyesült Államok hazugsággal vádolta Moszkvát: Samantha Power amerikai nagykövet szerint Oroszország, amely új frontot nyitott Ukrajnában, manipulált, zavart próbált kelteni, mi több, „leplezetlenül hazudott”, amikor letagadta a kelet-ukrajnai harcokban játszott szerepét, holott katonákkal, tankokkal és légvédelemmel támogatja a szakadárokat. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet válaszul felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a szuverén államok belügyeibe való beavatkozással, majd szemrehányást tett azért, amiért az ukrán erőket amerikai tanácsadók támogatják. Bár a világszervezet legfőbb döntéshozó testülete már huszonnegyedik alkalommal ült össze, hogy megpróbálja megállítani Oroszország agresszív fellépését,

(A csütörtöki vitát itt tekintheti meg angolul, az amerikai vádak 34:15-től, az orosz válasz 58:10-nél kezdődik.)

Megvédik a NATO-tagokat

A tanácskozással egy időben telefonon konzultált egymással Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár, és egyetértettek abban, hogy Oroszország felelős a kelet-ukrajnai erőszakért – Steffen Siebert német kormányszóvivő ma jelezte: Berlin katonai intervencióként tekint a fejleményekre. Obama szerint Moszkva már annyira elszigetelődött, mint a hidegháború óta soha, és arra figyelmeztette Putyinékat, hogy a folytatódó behatolásért további árat kell majd fizetniük. Azt ugyanakkor kizárta, hogy Amerika katonailag beavatkozzon a kelet-ukrajnai konfliktusba. „Ukrajna nem NATO-tag, néhány hozzá közeli ország viszont az. Nagyon komolyan vesszük az 5-ös cikkelyből adódó kötelezettségeinket, és ebbe a legkisebb NATO-tag épp úgy beletartozik, mint a legnagyobb” – idézte Obamát az ukrán Interfax.

Obama kizárta az amerikai beavatkozást Forrás: AFP/Mandel Ngan

(A NATO létrehozásáról határozó Washingtoni Szerződés 5. cikkelye azt az elvet rögzíti, hogy ha a szervezet egyik tagállamát agresszió éri, akkor az az egész közösség elleni támadásnak minősül.) Az is kiderült, hogy az elnök szeptember 18-án a Fehér Házban fogadja majd ukrán kollégáját, Petro Porosenkót – a hírt a Twitteren erősítette meg Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete.