Orosz harci járművek léptek be Ukrajnába

Vágólapra másolva!
Eközben az oroszok segélykonvoja továbbra is vesztegel.
Vágólapra másolva!

Orosz páncélozott személyszállító és más katonai járművek lépték át csütörtök este az ukrán határt – jelentették a Guardian és a Telegraph brit lapok. A lapok szerint 23 páncélozott személyszállító katonai jármű, néhány üzemanyag-szállító és más teherautó lépte át az ukrán határt csütörtök este a sötétség beálltával. Sok járművön az orosz hadsereg jelzése volt látható.

Az ukrán terrorellenes erők parancsnoksága szerint az ukrán hírszerzés megerősítette, hogy orosz jelzésű és rendszámú katonai járművek hatoltak be Ukrajna területére az átmenetileg lezárt, a szakadárok által ellenőrzött területen lévő Izvarine határátkelőnél. Pénteken a településsel szemben, az orosz oldalon lévő "Donyeck" határátkelőhöz érkezett a csaknem 300 kamionból álló orosz segélykonvoj.

A segélyszállítmány eközben a határ közvetlen közelében vesztegel. A Guardian pénteken azt jelentette, hogy a kamionok közelében pénteken reggel tucatnyi orosz páncélozott szállítójármű jelent meg.

Oroszország kedden indította útnak segélykonvoját az oroszbarát lázadók két bástyájának számító Luhanszk és Donyeck lakosságának támogatására, annak ellenére, hogy a nyugati hatalmak és Kijev is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a segélymisszió egy orosz katonai intervenció ürügyéül szolgálhat.

Nem megerősített ukrán sajtóinformációk szerint a konvoj már csütörtökön este a határ térségébe ért, és a Luhanszk megyei Krasznodontól nem messze, a szeparatisták által ellenőrzött területen készült átlépni a határt.