Az elszakadásról egyezkednének a kelet-ukrajnai felkelők

Ukrán katona
Ukrán katona áll egy kiégett katonai teherautó mellett a kelet-ukrajnai Mariupolban
Vágólapra másolva!
Tárgyalni akarnak Kijevvel az elszakadásról a kelet-ukrajnai szakadárok. Egy Luhanszktól Odesszáig terjedő Novorosszijáról beszélnek. Állítólag Minszkben egyezkednek majd.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták tárgyalásokat kezdenének Kijevvel Ukrajnától való elszakadásukról - állította vasárnap Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság vezetője. Az egyoldalúan kikiáltott kelet-ukrajnai kvázi-állam miniszterelnöke a moszkvai Kommersant-FM rádiónak beszélt arról, hogy hét-nyolc nap múlva egyeztetnek Minszkben az ukrán kormány, a Kreml, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőivel a donyecki és luhanszki népköztársaságok függetlenségéről.

Zaharcsenko szerint a területnek biztosított különleges jogállás, amelyről korábban egyezségre jutottak Kijevvel, "nem végleges".

Az ukrán kormány elutasítja Donyeck és Luhanszk megye elszakadását Ukrajnától.

Ukrán katona áll egy kiégett katonai teherautó mellett a kelet-ukrajnai Mariupolban Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Pavel Gubarev, a Donyecki Népköztársaság önjelölt kormányzója azt mondta, a szakadárok nem adták fel azt a tervüket, hogy Kelet-Ukrajnában Novorosszija (Új-Oroszország) néven önálló államot hozzanak létre. "Ez az egyetlen reális béketerv.

– jelentette ki. Gubarev azt követelte, írjanak ki hivatalos népszavazást a térség hovatartozásáról.

Pénteken a harcok beszüntetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői Minszkben. Az EBESZ által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv szerint Kijevnek végre kell hajtania a hatalom decentralizációját, méghozzá Donyeck és Luhanszk megye különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvény meghozatalával.

A fegyvernyugvás életbe lépése ellenére azonban vasárnap újabb összetűzések törtek ki az ukrán katonák és a szakadárok, illetve orosz katonák között Kelet-Ukrajnában.