Ukrán kormányfő: Putyin megsemmisítené Ukrajnát

Vágólapra másolva!
Porhintésnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök meghirdetett kelet-ukrajnai béketervét Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. Szerinte, ez valójában az Ukrajna területén tartózkodó „orosz terroristák” megmentéséről szól. Az ukrán kormányfő felszólította a NATO-t és az Európai Uniót is, ahogyan fogalmazott az agresszor megfékezésére. 
Vágólapra másolva!

„Puytin Szovjetuniót épít”

„Ez az úgynevezett terv egy újabb próbálkozás a nemzetközi közösség megtévesztésére a NATO walesi csúcstalálkozója előtt, és kísérlet arra, hogy elkerüljék az elkerülhetetlent: az Európai Unió újabb szankcióit Oroszországgal szemben” – mondta az ukrán kormányfő.

„Putyin valódi terve Ukrajna megsemmisítése és a Szovjetunió felélesztése” - szögezte le Jacenyuk.

A miniszterelnök szerint már nincs bizalom az orosz elnök egyetlen béketervében sem: „Minden korábbi, Oroszországgal egyeztetett megállapodást, Genfben, Normandiában, Berlinben, Minszkben az orosz rezsim vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyott vagy arcátlanul megsértett”.

Béke csak akkor lesz, ha elmennek az oroszok

A miniszterelnök szerint a legjobb terv az „Oroszország által Ukrajna ellen viselt háború” befejezésére egyetlen pontból áll: Oroszország kivonja Ukrajna területéről „hadseregét, zsoldosait és terroristáit”. „Ekkor lesz béke Ukrajnában” - fűzte hozzá. Továbbá kijelentette azt is, hogy Kijev terveket vár a NATO-tól és az Európai Uniótól az „agresszor” megfékezésére.