Szakadárok felügyelik a donyecki repteret

Vágólapra másolva!
Szemtanúk szerint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellenőrzésük alá vonták a donyecki repülőteret szerda reggel, két nappal a luhanszki légikikötő bevétele után.
Vágólapra másolva!

Kijevben ezt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg. A donyecki repülőtér stratégiai fontosságú volt a fegyveres erők számára, az elmúlt hetekben súlyos harcok folytak a légikikötő birtoklásáért, ott zajlottak a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet egyik leghevesebb fegyveres összetűzései. Előző nap az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál azt jelentette, hogy a donyecki repülőteret egyelőre a szakadárok állandó támadásai ellenére tartják az ukrán katonák. Erről egy ott tartózkodó katona beszélt a hírportálnak.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő ukrán katonai szakértő közben arról számolt be szerdán, hogy a szakadárok és az orosz katonák gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonták már Luhanszk megye egész déli részét, a Donyeck megyével határos területet.

Szakadárok és orosz megszállók

A szakértő operatív értesülései szerint az szakadárok és az "orosz megszállók" arra készülnek, hogy ellenőrzésük alá vonják a Donyeck városától délre lévő területet egészen az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosig. A terület egyelőre az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van.
Timcsuk közölte, hogy heves harcokról kaptak jelentéseket Donyeck megyéből Debalceve település térségéből, ahol az terrorellenes erők korábban elvágták egymástól a Donyeck és a Luhanszk megyei szakadár egységeket. Heves harcok folynak Donyecktől délre, az orosz határnál lévő Amvroszijivka városánál is, ahol Kijev szerint a múlt héten hatoltak be orosz katonák Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak a szakadároknak.

Rakétákkal lőttek

A szakértő értesülései alapján az elmúlt éjjel összesen 20 alkalommal vették tűz alá az ukrán egységeket a szakadárok a terrorellenes övezetben, valamint orosz területről Grad rakéta-sorozatvetővel lőttek át a határon a Luhanszktól nem messze lévő határszakaszon, Makarove településnél.

A Hromadszke ukrán televízió szemtanúkra hivatkozva szerdán azt jelentette, hogy az éjjel tüzérségi támadás érte a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya várost. A lövedékek egy része a kórház területén csapódott be. Egy orvos az interneten keresztül közölte, hogy a kórházból a teljes személyzetet sikerült időben evakuálni. A város lakói pincékben töltötték az éjszakát. A lövedékek becsapódásával keletkezett légnyomás kitörte szinte minden lakóház ablakait.

Tüzérségi csapás

A terrorellenes erők sajtóközpontja szerdai közleményében azt írta, hogy az ukrán fegyveres erők tüzérségi csapást mértek a szakadárok egy bázisára a Donyeck megyei Sznyizsnénél, és több mint 100 "orosz zsoldost semmisítettek meg". A közlemény szerint miközben az ukrán katonák kivonultak a luhanszki repülőtérről, "megsemmisítettek" mintegy száz "terroristát", hét páncélozott szállítójárművet és két harckocsit. Kijev terroristáknak nevezi az oroszbarát szakadár fegyvereseket.