Feltartóztatták az Iszlám Államot

HORIZONTAL Smoke rises after a strike on the Syrian town of Ain al-Arab, known as Kobane by the Kurds, as seen from the Turkish-Syrian border,  in the southeastern village of Mursitpinar, Sanliurfa province, on October 12, 2014. Kurds are furious that Tur
S
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, sikerült feltartóztatni a szíriai–török határon fekvő Kobaniban az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet előretörését, a dzsihádista csoport továbbra is a kurd város területének mintegy 40 százalékát tartja ellenőrzése alatt, a kurdok főhadiszállásának pénteki elfoglalása óta azonban nem tudták folytatni előrenyomulásukat - közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam újabb és újabb frontokat nyit, de visszaverik őket, ezért Rakka és Aleppó tartományokból további harcosokat rendeltek Kobaniba, de olyanokat is odaküldtek, akiknek nincs sok harci tapasztalatuk - mondta az OSDH vezetője, aki szerint a szélsőséges szunnita szervezet számára a kobani a döntő ütközet. "Amennyiben beveszik a várost, sokáig elhúzódhat még az Iszlám Állam elleni harc Szíriában. Ha viszont nem járnak sikerrel, az súlyosan rombolná a tekintélyüket a dzsihádisták között" - mondta Abdel Rahman. A szombati harcokban az Iszlám Állam legalább 36 harcosa vesztette életét.

Forrás: AFP/Aris Messinis

A kurdok veresége elkerülhetetlen

A kurdok közben az Egyesült Államok vezette koalíció Iszlám Állam ellen végrehajtott légicsapásainak fokozását sürgették. Az OSDH szerint a kurdok veresége elkerülhetetlen Kobaniban, amennyiben Törökország nem teszi lehetővé, hogy a török–szíriai határon át fegyverzetet szállítsanak az arabul Ain-el-Arabnak nevezett város védelmére.

Az amerikai vezetésű koalíció néhány nappal ezelőtt fokozta az Iszlám Állam elleni légicsapásokat, amelyek a szíriai Demokratikus Uniópárt (PYD) fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) szerint jelentős veszteségeket okoztak a terrorista szervezetnek, de az elmúlt időszakban már kevésbé voltak hatékonyak a légi akciók. Egy kurd katonai vezető szerint a Kobaniban zajló utcai harcok megnehezítik a harci gépek számára az Iszlám Állam állásai elleni támadásokat. Eszmat asz-Sejk elmondta, hogy a légicsapások segítségükre vannak, de az Iszlám Állam tankokat és tüzérségi fegyvereket visz be a városba kelet felől.

Észak felől kapnak támogatást a kurdok

Az Iszlám Állam a város keleti, nyugati és déli részeit tartja ellenőrzés alatt. A kurdok tehát csak észak felől, Törökország irányából juthatnak támogatáshoz. Az ENSZ szíriai megbízottja, Staffan de Mistura a hét végén felszólította Törökországot, hogy segítsen megelőzni a mészárlást Kobaniban - ahol szerinte félő, hogy megismétlődik egy srebrenicaihoz hasonló tragédia -, és arra kérte Ankarát, hogy engedjen át "önkénteseket" a határon, hogy csatlakozhassanak a várost védő kurdokhoz. Szíriai kurd vezetők pedig egy folyosó létrehozását szorgalmazták, amelyen segély és hadfelszerelés juthatna Törökországon át Kobaniba. Egy szíriai kurd katonai vezető szerint harcosok ezrei állnak készen arra, hogy Kobaniba menjenek, amennyiben Törökország megnyitná a határt, de a város védelmezőinek még nagyobb szükségük lenne hatékonyabb fegyverekre.

A lakók nagy része elmenekült

Az OSDH szerint az Iszlám Állam nem szenved hiányt utánpótlásban és emberekben, Törökország viszont akadályozza, hogy Kobani munícióhoz jusson. A város lakóinak nagy része már elmenekült, 500-700 - javarészt - idős ember azonban ott maradt, a Szíria és Törökország közötti határterületen pedig mintegy 10-13 ezren vannak - közölte Staffan de Mistura.