Az ukrán kormány nem ad pénzt a szakadár területeknek

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány szerint a szakadár területeken az állami támogatások nem jutnak el az emberekhez, hanem orosz bűnözők kezébe kerülnek. Ezért minden kifizetést befagyasztanak, de a villany- és gázellátást biztosítják.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormány átmenetileg leállítja az oroszbarát szakadárok által megszállva tartott területek állami költségvetésből történő támogatását, jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök. Az állami büdzséből több mint 50 milliárd hrivnya (egy hrivnya körülbelül 18 forint) éves támogatásban részesül Donyeck és Luhanszk megye költségvetése és azok szociális alapjai. Ezen belül a szakadárok által megszállt Donyeck megyei terület 19,6 milliárd hrivnya, a Luhanszk megyei pedig 14,6 milliárd hrivnya támogatásból részesül a központi költségvetésből.

Szélhámosok és terroristák

"A kormány nem hajlandó szélhámosokat és terroristákat szponzorálni" - mondta a kormányfő. Amint felszabadulnak a szeparatisták ellenőrzése alól az érintett területek, megkapják a felfüggesztett állami támogatást. A szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken ez az összeg nem jut el az emberekhez, hanem orosz bűnözők kezébe kerül: "Ily módon gyakorlatilag az orosz terrorizmust támogatjuk" - állítja.

Gáz lesz

A télen biztosítják a gáz- és áramellátást a szakadár területek számára. Amint viszont e térségek visszatértek ukrán ellenőrzés alá, központi támogatásukból levonják a felhalmozott tartozást. "Ez a mi területünk és a mi állampolgáraink élnek ott, ezért a kormány nem hagyja, hogy az ott élő egyszerű emberek szenvedjék meg a kialakult helyzetet. A terroristákkal majd külön számolunk" - mondta az ukrán miniszterelnök.