Halálos áldozatokat követelt a kairói tüntetés

Vágólapra másolva!
Legkevesebb két, emberi jogi források szerint három ember meghalt, és tucatnyian megsérültek a Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök ellen hozott felmentő ítélet után kezdődött összecsapásokban Kairó központjában.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok között volt egy tizenhárom éves fiatal is - jelentette a Hisám Mubarak emberi jogi kérdésekben illetékes kutatóközpont, amely szerint az egyik agyonlőtt tüntetőt a szemében, a nyakán, illetve a mellkasán érte találat.

A híradások szerint a sérültek közül öten tüntetők, a többiek rendőrök. Megsérült a kairói biztonsági szolgálat igazgatója is.

A rendőrség közel száz embert - köztük négy egyiptomi újságírót - állított elő a Tahrir tér környéki összetűzések idején.

Az egyiptomi sajtó szerint a rendvédelmi erők fellépését megelőzően a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai vegyültek a tüntetők közé, és a békés demonstráció erőszakossá vált.

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt szombaton felmentették a 2011-es forradalom alatt történt emberölésekkel kapcsolatos vádak alól. A kairói rendőrakadémia épületében tartott tárgyaláson a Mubarak-éra utolsó belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, valamint a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselőjét is ártatlannak nyilvánították.