Tinédzsereket küldenek börtönbe Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Egy egyiptomi bíróság 78 tinédzsert, 13-17 éves fiúkat ítélt öt évig terjedő börtönbüntetésre, amiért a Muzulmán Testvériség és a leváltott Mohammed Morszi elnök melletti tüntetésen vettek részt. Ügyvédjeik hiába érveltek azzal, hogy közülük néhányan egyszerűen csak „rosszkor voltak rossz helyen”.
Vágólapra másolva!

A hatóságok kemény kézzel csapnak le az iszlamistákra azóta, hogy 2013-ban a hadsereg elűzte a hatalomból Morszit. A Muzulmán Testvériséget terrorista szervezetnek nyilvánították, legalább 1400 követőjét megölték, illetve letartóztatták; több mint 15 ezren vannak börtönben. Márciusban egyetlen tömegtárgyaláson 528 embert ítéltek halálra.

Az állami sajtó jelentése szerint a tinédzsereket azzal a váddal vették őrizetbe, hogy „tiltakozásokon vettek részt, amelyeken a rendszer megdöntésére szólítottak fel”. A Mena hivatalos hírügynökség azt írta, hogy a tüntetők „utakat zártak le”, és „félelmet ébresztettek az állampolgárokban”.

A fiúk ügyvédje, Ajman El-Dabi azzal érvelt, hogy néhányan közülük nem tüntettek, csupán rosszkor voltak rossz helyen – számolt be a BBC.