Egy helikopter elérte az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajót, így meg tudták kezdeni az utasok kimentését. Korábban a rossz időjárás miatt elhalasztották a mentőakciót, de egy helikopter most mégis sikerrel járt. Kora délután sikerült is kimenteni az utasokat.

Egy kínai helikopter megkezdte csütörtökön az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó, az Akagyemik Sokalszkij utasainak kimentését – közölte Twitter-oldalán az expedíció vezetője, Chris Turney.

Alvin Stone, az expedíció szóvivője is megerősítette, hogy a közelben lévő egyik kínai jégtörőről érkező helikopter szállt le az Akagyemik Sokalszkij fedélzetén, és megkezdte az 52 tudós és turista kimentését – írta a BBC.

Korábban még azt közölte az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság, hogy csütörtökön sem tudják megkezdeni a mentést a rossz időjárási viszonyok miatt, de egy helikopter mégis el tudott indulni. Az már korábban eldőlt, hogy a múlt kedd óta a jég fogságába zárt orosz hajó utasait helikopterrel mentik ki, mivel egy kínai és egy francia jégtörő után egy ausztrál sem tudott az Akagyemik Sokalszkij közelébe férkőzni.

Az utasok kimentése várhatóan öt órán át tart. A helikopter egyszerre tizenkét embert szállít a Hósárkány fedélzetére. Onnan egy bárkával szállítják őket az Aurora Australis ausztrál jégtörő fedélzetére. A legénység 22 tagja várhatóan a hajón marad, amely nincs veszélyben. Az Aurora a kimentett utasokat a tasmaniai Hobart kikötőjébe szállítja, ahová január közepén érkeznek meg.

Kora délután az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóságközölte, hogy kimentették az Akagyemik Sokalszkij valamennyi utasát. Chris Turney, az expedíció vezetője a Twitteren tudatta, hogy az orosz hajó minden utasát biztonságban eljuttatták az Aurora Australis ausztrál jégtörő fedélzetére.

Megkezdődött a mentés. A képre kattintava megismerheti milyen volt a jég fogságában töltött hete az expedíciónak.Forrás: AFP/Andrew Peacock

 Az antarktiszi expedícióra indult orosz hajó december 24-én este szorult a jég közé. A hajó olyan helyen járt, amely jól hajózható a déli féltekén most uralkodó nyárban, de az időjárásban hirtelen fordulat következett be, és a szél beszorította a jégtáblák közé.