Először utazik a Szentföldre az új pápa

Vágólapra másolva!
Ferenc pápa május végén utazik Betlehembe - jelentette be vasárnapi imádságán.
Vágólapra másolva!

A tavaly megválasztott római katolikus egyházfő május 24. és 26. között a Jézus szülőhelyeként ismert, a mai Palesztinában lévő Betlehem mellett Jeruzsálemet, az izraeli fővárost és a jordán fővárost, Ammant is felkeresi.

A BBC szerint Ferenc pápa idei első hivatalos útjának bejelentésére napra pontosan ötven évvel azután került sor, hogy VI. Pál pápa Jeruzsálemben találkozott Atengora ortodox pátriárkával, és visszavonták a két egyház kölcsönös kiközösítését, ezzel megteremtve a megbékélést a keresztény egyházak keleti és nyugati fele között. Az egyházak 1054-ben váltak ketté.

Ferenc pápa január ötödikei vasárnapi imádságán jelentette be tervezett zarándoklatát. A pápa a Szent Sír templomban Bartolomeo ortodox pátriárkával közösen fog misét tartani. Katolikus egyházfő legutóbb öt évvel ezelőtt látogatott a térségbe: a tavaly lemondott XVI. Benedek 2009-ben nyolcnapos zarándoklatot tett Palesztinában és Izraelben. Korábban II. János Pál pápa is járt a Szentföldön, még 2000-ben, de előtte harminchat éven át - VI. Pál után - egyetlen pápa sem.