Tömeges tolongás 18 halottal Indiában

Vágólapra másolva!
Egy muszlim szekta 102 éves vezetőjének a temetésén lódult meg a tömeg, sokakat halára tapostak.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 18 ember halt meg egy tömeges tolongásban szombat reggel India pénzügyi fővárosában, Mumbaiban, miután tízezrek gyűltek össze, hogy meggyászolják egy muszlim szekta 102 éves vezetőjének halálát. A televíziós híradások szerint a tolongás a Davúdi Bohra muzulmán közösség szellemi vezetőjének, Sziedna Mohamed Burhanuddinnak a házánál alakult ki, Mumbai egyik jómódú negyedében, Malabar Hillben.

A CNN-IBN televíziós csatorna a rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a gyászolók várakozó tömege egyszer csak előrelódult, és sokakat a ház kapujának szorított. A 18 halott mellett a szerencsétlenségnek legalább ötven sérültje van. A matuzsálemi korú vallási vezető pénteken hunyt el, holttestét a házában ravatalozták fel, hogy hívei leróhassák kegyeletüket.

India szent helyein gyakorta történnek hasonló szerencsétlenségek, de általában nem a Mumbaihoz hasonló nagyvárosokban, ahol a nagyobb rendőri jelenléttel szabályozni tudják a tömeg áramlását. Tavaly októberben több mint száztíz ember halt meg egy hindu templomnál kialakult tömegpánikban, a közép-indiai Madhya Pradesh államban. A szerencsétlenség ott a templomhoz vezető, hét méter széles hídon történt, miután az ünnepre érkező tömegben elterjedt az a rémhír, hogy a Szind folyón átívelő híd rövidesen összedől.