Tanácstalanok a Krímben rekedt ukrán katonák

Vágólapra másolva!
Szabad elvonulást engedélyezett az orosz védelmi tárca a krími ukrán haderő egy deszantos alakulatának pénteken - jelentették orosz hírportálok. Ihor Tenyuh, Ukrajna ideiglenes védelmi minisztere közben egy esti televíziós nyilatkozatában tartani próbálta a lelket a Krím félszigeten orosz fennhatóság alatt rekedt ukrán katonákban, cáfolva, hogy világos parancsok nélkül hagyták volna őket.
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi minisztérium szombaton közleményt adott ki, hogy "igazi hősként, és nem dezertőrként fogják majd kezelni" az Oroszországhoz csatlakozó Krímből visszatérő ukrán katonákat. A tárca az orosz megszállók dezinformációjának minősítette azokat a híreszteléseket, amelyek szerint "a félszigetet elhagyó ukrán egységeket feloszlatnák, és minden egyes katonájuk ellen eljárást indítanának hazaárulás vádjával".

Mindez az után történt, hogy orosz hírportálok beszámolója szerint Moszkva pénteken egy ukrán deszantos dandár 61 katonájának engedélyezett szabad elvonulást, miután azok kinyilvánították, hogy az ukrán hadseregben akarják folytatni a szolgálatukat. Az oroszbarát krími vezetés annyi feltételt szabott távozásukhoz, hogy hátra kell hagyniuk felszereléseiket.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasítása szerint - amelyet nem sokkal az után adott ki, hogy Moszkvában befejeződött az eddig Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget annektálásának jogi folyamata - a 61 ukrán deszantos saját járműveivel hagyhatja el a Krímet, az orosz katonai rendőrség kíséretében.

Ihor Tenyuh, Ukrajna ideiglenes védelmi minisztere a kijevi TSZN televízió esti betelefonálós műsorában cáfolni igyekezett, hogy Kijev magukra hagyta volna az orosz beavatkozás miatt Krímben rekedt ukrán haditengerészeket. A miniszter a műsorban provokációnak nevezte a katonáktól érkező panaszokat, amelyek szerint a kijevi vezetés nem ad nekik világos parancsokat.

Egy másik tévében, az Ukrajna csatorna egyenes adásában ugyanakkor Tenyuh azzal védekezett, hogy politika döntés nélkül a hadsereg nem tud semmit tenni a Krímben kialakult helyzetben. "Természetesen, a Krímben rendkívül feszült a helyzet, és mi, katonák naponta jelentünk erről az állami vezetésnek. Ennek a helyzetnek a megoldásához azonban megfelelő döntéseket kellene hoznia az állam politikai vezetésének" - magyarázta.

Egy nappal korábban a Suszter Live ukrán rádió Julija Timosenko volt kormányfővel sugárzott élő interjúja közepette telefonált be a műsorba a flotta Ternopil nevű, már korábban elfoglalt korvettjének parancsnoka, s azt állította, hogy az utóbbi időben sem Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő, sem Ihor Tenyuh nem lépett kapcsolatba velük. Timosenko közbenjárást ígért az ügyben.

Szerhij Hajduk, az ukrán haditengerészet parancsnoka pénteken az Unian hírügynökség szerint azt közölte, hogy napi kapcsolatban van minden, a Krímben lévő parancsnokkal és "kidolgozott forgatókönyvek" alapján világos feladatokat szabott meg számukra. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. Az ellentengernagy azt is leszögezte, hogy nincs napirenden az ukrán csapatok kivonása a Krími Autonóm Köztársaságból.

Az 5-ös csatorna nevű ukrán televízió péntek éjjel azt jelentette, hogy a Krímet megszálló orosz erők elfoglalták az ukrán hadiflotta egyetlen tengeralattjáróját, a dízel-elektromos meghajtású Zaporizzsját. A legénység tagjai a televíziónak elmondták, hogy orosz hajók vették körbe a Szevasztopol közeli Sztreleckij-öbölben veszteglő tengeralattjárót, és hanggránátokat dobáltak a vízbe. Az ukrán tengerészek ezt követően feladták a tengeralattjárót.