Vágólapra másolva!
Megvételre kínálnak egy olasz hegyi falucskát az eBayen. A helybeliek azt remélik, hogy egy gazdag befektető segítségével megmenthetik a települést a teljes elnéptelenedéstől és pusztulástól.
Vágólapra másolva!

Az olasz alpokban fekvő, festői szépségű Calsazio kikiáltási ára 245 ezer euró (mai árfolyamon 76 millió forint), ami egyáltalán nem sok, van azonban a dolognak egy apró szépséghibája: a településen található 14, fából és kőből épült ház, valamint a félszáz melléképület többsége csapnivalóan rossz állapotban van, így a felújításuk ennek az összegnek a többszörösébe kerülhet. Márpedig az adásvétel feltétele, hogy a renoválás során meg kell őrizni az épületek jellegzetes külsejét - számolt be a brit The Daily Telegraph.

A falucska a Gran Paradiso Nemzeti Park közelében fekszik, amely eredetileg az első olasz király, II. Viktor Emánuel vadászterülete volt, majd 1922-ben lett az ország első nemzeti parkja.

A falut megmaradt néhány lakója hirdette meg az eBayen. Abban reménykednek, hogy egyetlen befektető veszi majd meg a települést, aki turistaközpontot varázsol Calsazióból, hoteleket és éttermeket alakít ki a düledező lakóházakból és istállókból.

Az ötlet megvalósítását segítheti, hogy a falu alig ötven kilométerre található Torinótól, vagyis könnyen megközelíthető, mégis nagyon csöndes, békés és nyugodt, a világtól elzárt hely.

Az akciót támogatja a Hegyvidéki Közösségek Nemzeti Szövetsége (UNCEM) is. Marco Bussone, a szövetség piemonti régióbeli képviselője a La Repubblica című lapnak elmondta, hogy a vevőt újjépítési tervekkel segítik majd, hogy megőrizhessék a település egyedülálló arculatát.

A falura július 15-ig lehet licitálni.

Olaszország területének több mint a fele hegyvidék, ahol még mindig tízmillió ember él, de a számuk folyamatosan csökken. Az Alpokban és az Appenninekben egyre több falu néptelenedik el, mert a fiatalok negyven százaléka nem talál munkát.

A turizmus lehet e települések számára a kitörés. Nem véletlen, hogy Olaszországban találták ki az „albergo diffuso”, vagyis „virtuális hotel” fogalmát, és a nyolcvanas évektől egész falvakat és városközpontokat alakítottak át üdülőtelepekké.