Kunyerál a Moszkvát lebuktató katona

Vágólapra másolva!
Képeket oroszul, pénzt angolul: sok a kérdőjel az exhibicionista orosz egyenruhás körül.
Vágólapra másolva!

Kreatívan használja hirtelen jött ismertségét az az orosz katona, aki néhány hete saját magát buktatta le azzal, hogy az Instagramon Ukrajnában készült képeket posztolt. Alekszander (Szanya) Szotkin kedd este a Twitteren kért pénzügyi támogatást követőitől; állítása szerint a fekete PR miatt van szüksége az adományokra. Ha netán van olyan felhasználó, akinek megesik rajta a szíve (annak ellenére, hogy a legújabb képen még mindig egyenruhában pózol), akkor az – az elsősorban a posztszovjet országokban preferált – WebMoney-n keresztül segíthet kedvencén.

Ami legalább akkora könnyelműség, mint az, hogy Szotkin ominózus posztjait egyből a kelet-ukrajnai orosz katonai beavatkozás bizonyítékaként kezdték emlegetni. Noha a fiatal katona meglehetősen aktív a nyugati közösségi oldalakon (a képmegosztó- és a mikroblog-profilján kívül Facebook-oldala és Youtube-csatornája is van, igaz, az utóbbi két éve nem frissült), érdekesség, hogy a kommentek túlnyomó többsége nem orosz nyelvű. Ez nem is csoda, hiszen a Szotkin-sagát az angolszász sajtó kapta fel, a nagyobb, angolul is olvasható orosz híroldalak (RT, Itar-TASZSZ, RIA Novosztyi) sehol nem említik - a megbízhatóbb orosz források közül a Gazeta.ru ugyan beszámolt róla, de csak a Guardianre hivatkozva.

Érdekesség az is, hogy míg Szotkin az Instagramon kizárólag orosz nyelvű tartalmakat közöl, addig pénzt már angolul gyűjt. Ráadásul a marketingérzékével is problémák vannak, hiszen amíg a képmegosztón csaknem négyezer követője van, addig a tweetjeit mindössze pár tucatnyian olvassák.