Meggyógyult az egyik amerikai ebolás beteg

Vágólapra másolva!
A legutolsó vizsgálat szerint Kent Brantly szervezetében már nem mutatható ki az ebolavírus, az orvost ezért ma kiengedik az atlantai Emory Egyetemi Kórházból.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy valakit gyógyultnak nyilvánítsanak, kétnapos különbséggel két vértesztnek kell negatívnak lennie. Brantly már nem is fertőz.

A kórház magyar idő szerint délután négykor tart sajtótájékoztatót, amelyen megszólal majd a gyógyult orvos is – jelentette Vince Dollard szóvivőre hivatkozva a CNN.

Az amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy a kórház tájékoztatja majd a sajtót a másik ebolás beteg, Nancy Writebol állapotáról. A férje, aki együtt volt vele Afrikában, és vasárnap meglátogathatta a kórházban, azt mondta, hogy az asszony szépen gyógyul, és fokozatosan visszanyeri az erejét.

Mindkettejüket Libériából vitték haza az Egyesült Államokba egy külön erre a célra átalakított repülőgépen. Ők ketten voltak az elsők, akik kaptak a ZMapp nevű kísérleti gyógyszerből is.

A vírus testnedvekkel – vérrel, izzadsággal, hányással és ürülékkel – terjed. A WHO legújabb feltételezése szerint nem kizárható, hogy akár három hónapig lappanghat az ondóban is.