Skóciába deportálják Gibraltárról a balhés makákókat

gibraltári (más néven berber) makákó
Az Észak-Afrikában őshonos Berber makákókat csak estére sikerült összefogdosniuk a szakembereknek (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Elszállítják a kukafosztogató makákókat Gibraltárról. Mehetnek Skóciába egy szafari parkba.
Vágólapra másolva!

Megelégelte Gibraltár brit vezetése a helyi társbérlők balhéit, ezért a leghangosabbakat deportálják. Harmincat pakolnak össze és szállítanak Skóciába, de nem valami munkatáborba, hanem egy szafari parkba, ugyanis majmokról van szó.

A gibraltári majmokról, a berber makákók itteni populációjáról – a brit uralomhoz kapcsolódó legendán kívül – azt érdemes tudni, hogy Európa egyetlen szabadon élő majomfaja. Turistalátványosságként is szolgálnak, ezért a helyiek nagy becsben tartják őket.

A harcias majmok mindent ellopnak a turistáktól. Forrás: DPA/AFP/Pfeiffer Wulf

Rákaptak a guberálásra

A kedvező körülmények miatt a majmok köszönik jó vannak, immár körülbelül 200 egyed élhet a brit uralom alatt álló területen. Egyesek azonban úgy tűnik, nem becsülik meg eléggé magukat, és rákaptak a szemetesek fosztogatására, kellemetlen helyzetet okozva.

A 425 méter magas mészkőszirten otthonosan érzik magukat a berber makákók. Forrás: Origo/ Pálmai L. Ákos

High-tech nyakörvet kapnak

A hatóságok azonban nem hagyták annyiban a dolgot. Gps-jeladóval felszerelt nyakörveket aggattak a majmokra, és így követve mozgásukat, azonosították a természetes lakhelyüket gyakran elhagyó guberálókat. Ezeket aztán szépen begyűjtötték, és előkészítették a skóciai utazásra.

A majomcsaládok összetartóak. Forrás: Origo/ Pálmai L. Ákos

Néha a városban is fosztogatnak

„Szomorú, hogy el kell őket távolítanunk, de kitűnő helyük lesz, és ez sokkal jobb megoldás, mintha leölnénk őket.

– idézte a Guardian John Cortes környezetvédelmi minisztert. A leöléssel az öt évvel ezelőtti eseményekre utalt, amikor egy nagyobb csoport makákó rászabadult a városra, kifosztott több hotelszobát, és kukákat dézsmált. Akkor leölték a bajkeverőket.

Kunyeráló majom. Különösen a hátizsákokat szeretik kifosztani. A cipzár kinyitása nem okoz nekik problémát. Forrás: Origo/ Pálmai L. Ákos

Jól alkalmazkodnak

A lépésre január óta készülnek. A skóciai szafari parkban nagy, fás, melegedővel felszerelt kifutójuk lesz, de Eric Shaw, a gibraltári majmokkal foglalkozó csoport vezetője szerint az állatoknak nagyon jó az alkalmazkodóképességük, az Atlasz-hegységben is képesek egész nagy magasságokban megélni.