New York, Chicago és Miami is forrong

New York, tüntetők Eric Garner, New York-i fehér rendőr
New York, 2014. december 5. Tüntetők megbénítják a járműforgalmat egy New York-i főútvonalon 2014. december 4-én, miután egy vádesküdtszék nem emelt vádat egy fegyvertelen fekete férfi, Eric Garner halálát okozó New York-i fehér rendőr ellen. (MTI/EPA/John Taggart)
Vágólapra másolva!
Péntek este ismét tüntettek az Egyesült Államok több nagyvárosában a kisebbségeket sújtó túlzott rendőri erőszak miatt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb tömegek New Yorkban, Chicagóban, Miamiban és Washingtonban vonultak az utcákra, közlekedési torlódásokat okozva. A megmozdulások általában békések voltak, de sor került néhány letartóztatásra is.

Tüntetők megbénítják a járműforgalmat egy New York-i főútvonalon 2014. december 4-én, miután egy vádesküdtszék nem emelt vádat egy fegyvertelen fekete férfi, Eric Garner halálát okozó New York-i fehér rendőr ellen. Forrás: MTI/EPA/John Taggart

New Yorkban az ügyészség pénteken jelentette be, hogy esküdtszéket hívnak össze az Akay Gurley afroamerikai állampolgárt a múlt hónapban agyonlövő fehér rendőr felelősségre vonása ügyében. Az illető azt állítja, hogy a halálos lövés véletlenül dördült el.

Az amerikai társadalmat két vádesküdtszéki döntés háborította fel: sem a Missouri állambeli Fergusonban, ahol a fekete Michael Brownt egy fehér rendőr lőtt le, sem New York-ban, ahol a fekete Eric Garner vesztette életét a biztonsági erők egy fehér tagja miatt, nem emelt vádat a bíróság az elkövetők ellen.