Ausztrália nem nézné tétlenül a kivégzéseket

Vágólapra másolva!
Hazája jakartai nagykövetének visszahívását sem zárta ki Julie Bishop ausztrál külügyminiszter hétfőn arra az esetre, ha Indonéziában kivégzik a kábítószer-csempészetért elítélt két ausztrál állampolgárt.
Vágólapra másolva!

Brazília és Hollandia a hétvégén bejelentette, hogy visszahívja nagykövetét, amiért bebörtönzött állampolgárain minden kérés ellenére végrehajtották a drogkereskedelem miatt kiszabott halálbüntetést.
Ausztrália azon fáradozik - már ötvenszer kérte -, hogy kegyelmet kapjon a bali kilencek néven emlegetett csoport két ausztrál tagja. A csoportot 2005-ben tartóztatták le, a vádak szerint nyolc kilogramm heroint akartak Ausztráliába csempészni. Julie Bishop szerint azonban Indonézia nem mutat hajlandóságot arra, hogy kegyelemben részesítse az elítélteket.

Visszahívhatják a nagykövetet

A Sky News kérdésére, miszerint Brazíliához és Hollandiához hasonlóan Ausztrália is visszahívja-e nagykövetét, amennyiben kivégzik a két ausztrált, a külügyminiszter azt válaszolta, nem zárja ki ennek lehetőségét. A két ország között amúgy is feszültek a kapcsolatok. Indonézia 2013-ban hazahívta nagykövetét, miután felmerült a gyanú, hogy Canberra indonéz tisztségviselőkről gyűjtött információkat. A teljes körű kétoldalú diplomáciai kapcsolatok csak tavaly májusban álltak helyre.

Az Indonéziában a hétvégén kivégzett emberek között a brazil és a holland elítélt mellett egy vietnami, egy nigériai és egy malawi állampolgárságú rab, valamint egy indonéziai is volt.

135 halálraítélt

A kelet-ázsiai országban ötévi szünet után, 2013-ban tértek vissza a halálbüntetés gyakorlásához.
Az indonéziai börtönökben és siralomházakban jelenleg 135 halálraítéltet tartanak fogva, többségüket drogkereskedelem miatt ítéltek halálra. Közülük legalább 47-en külföldiek.