Ukrajnába megy az amerikai külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Később orosz kollégájával találkozik.
Vágólapra másolva!

Ukrajnába látogat a jövő héten John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy megerősítse a kijevi vezetést Washington támogatásáról az oroszbarát szeparatisták elleni harcban, közölte január 30-án, pénteken a washingtoni külügyminisztérium. Kerry Kijevben Petro Porosenko ukrán államfővel, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel fog tárgyalni. Arról egyeztetnek majd, hogy hogyan tudnának együttműködni a kelet-ukrajnai feszültségek csökkentéséért, mondta el Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Utána az oroszokkal beszél

A látogatás tájékozott források szerint február 5-én lesz. Kerry ezt követően a február 6-tól 8-ig tartó müncheni biztonságpolitikai konferencián fog majd részt venni. A müncheni konferencián Kerry orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is tárgyalni szándékozik az ukrán válságról, mondta el Psaki. A szóvivő egyúttal cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint Kerry Moszkvába szándékozott utazni, de később lemondta a tervezett látogatást.

A katonai beavatkozáson kívül

Barack Obama amerikai elnök a héten közölte, hogy mélyen aggasztja a kelet-ukrajnai harcok súlyosbodása, és az Egyesült Államok (a katonai csapáson kívül) minden lehetséges lépést számba fog venni Oroszország nemzetközi elszigetelése érdekében.