Megadták magukat a lázadóknak az ukrán katonák

Kijev, 2015. február 17.
A Szics zászlóalj önkéntesei a kelet-ukrajnai frontra indulnak Kijevből 2015. február 17-én. A háromnapos tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között a kelet-ukrajnai Debalceve
Kijev, 2015. február 17. A Szics zászlóalj önkéntesei a kelet-ukrajnai frontra indulnak Kijevből 2015. február 17-én. A háromnapos tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok az oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők között a kelet-ukrajnai Debalceve városáért. (MTI/EPA/Roman Pilipej)
Vágólapra másolva!
A szakadárok megkezdték Debalceve „megtisztítását”, a város nagy része már az ellenőrzésük alatt van, ukrán katonák tucatjai adták meg magukat a lázadóknak – írta internetes oldalán az Interfax orosz hírügynökség, nevük elhallgatását kérő donyecki szakadárokra hivatkozva. Közben a donyecki szakadárok egyik vezetője már be is jelentette, hogy a lázadók ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Debalceve város több mint 80 százalékát. 
Vágólapra másolva!

Az UNIAN ukrán hírügynökség azt jelentette, hogy a várost körülzárták, és bár ukrán oldalon katonák csoportjai továbbra is ki tudnak törni a városból, és be tudnak jutni oda, de csak nagy nehézségek és veszteségek árán.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Donyeck és Luhanszk közötti útvonalon fekvő stratégiai fontosságú városban a szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünet ellenére folytatódtak a heves harcok.

Ukrán katonák tucatja adták meg magukat

Az Interfax azt jelentette, hogy a szakadárok ellenőrzésük alá vonták a városi rendőrkapitányságot, a vasúti pályaudvart, a város nagy része a donyecki szakadárok ellenőrzése alatt van, folyik a város „megtisztítása”.

A Szics zászlóalj önkéntesei a kelet-ukrajnai frontra indulnak Kijevből Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A szakadárok azt is állították, hogy ukrán katonák tucatjai adták meg magukat, mert

Nem sértettek tűzszünetet

A lázadók állítása szerint az ukrán erők Debalcevénél jelentős veszteséget szenvedtek, de pontos számot nem közöltek, csak annyit, hogy „több tucatnyi katonáról lehet szó”.

A Szics zászlóalj egyik női önkéntese búcsúzik Kijevben Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A nevének elhallgatását kérő szakadár vezető tagadta, hogy megsértenék a tűzszünetet. „Debalcevét illetően már az elején kijelentettük, hogy erre a területre nem vonatkozik a tűzszünet. A tűzszünetet Kijev sértette meg, amikor előző nap a donyecki repülőteret és Horlivkát lőtte, azaz olyan területeket, amelyek eleve szerepeltek a tűzszüneti megállapodásban” – hangoztatta.